Čuvar tradicije i kulturne baštine

Održavanje ovogodišnje „Kačamakijade“ porodica Blagojević iskoristila je da otvori za javnost Etno kuću i galeriju „Blagojević“, a Branislav Blagojević, vlasnik kuće i idejni tvorac „Kačamakijade“ ističe da će na ovaj način od zaborava biti sačuvan deo kulturne baštine koji oslikava kako se nekada, kada nije bilo industrijalizacije i masovne proizvodnje, živelo na selu.

Branislav Blagojević želi da sačuva deo kulturne baštine

– Želja mi je bila da sve ono što pripada mojoj porodici sakupim, postavim na jedno mesto i na taj način pružim mlađim naraštajima mogućnost da se upoznaju sa načinom života na selu pre stotinu godina, kada je bila čista manufaktura, kada nije bilo industrijalizacije i električne energije, i kada se sve proizvodilo u okviru domaćinstva, od hrane do drugih tehničkih pomagala – napominje on.

Svi eksponati koji su izloženi su iz porodične zaostavštine Blagojevića, a pored oruđa i posuđa, posetioci će moći da vide i ikone i slike iz tog vremena. Etno kuća „Blagojević“ biće otvorena kako za grupne, tako i za pojedinačne posete, ali će njeno radno vreme biti naknadno utvrđeno.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 2 =