šetalište

Centar Aleksinca po ugledu na velike gradove

Prošlog petka u sali Skupštine opštine, nadležnim službama i rukovodstvu opštine, predstavljen je izmenjen projekat uređenja šetališta u delu ulice Knjaza Miloša. Reč je o projektu koji je urađen pre nekoliko godina kada je naručilac u ime lokalne samouprave bila Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac. Ove promene su bile neophodne kako bi se projektna dokumentacija uskladila sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji i novim pravilnicima, ali i da se usvoje neke sugestije u odnosu na prvobitni projekat.

Marković
Dalibor Marković, zamenik načelnika za privredu

‒ Pešačka zona u delu ulice Knjaza Miloša, koji je i sad zatvoren za saobraćaj, biće popločana granitom kao što je slučaj sa platoom ispred Doma kulture. Bašte kafića biće postavljene duž sredine ulice, dok se sa obe strane ostavlja prostor dužine po pet metara za pešake. Sadašnju fontanu zameniće nova sa 25 mlaznica i rasvetom u nivou pločnika. Upravo zbog takve fontane, kada se isključi voda, čitav taj prostor može da se koristi i za neke skupove. Pešačka zona dobiće i potpuno novi drvored. Ovim projektom sagledane su i naležeće ulice Drakčeta Milovanovića, od zgrade Fonda PIO do Knjaza Miloša i Taušanovićeva, od Knjaza Miloša do raskrsnice sa ulicom 7. juli. Zadatak projektanata je bio da ovi delovi ulica dobiju etno i retro izgled. I one će biti popločane granitom koji će biti imitacija stare kaldrme, a uličnu rasvetu će činiti fenjeri sa modernim led sijalicama – kaže zamenik načelnika za privredu opštine Aleksinac, Dalibor Marković.

šetalište Projektom je predviđena i izgradnja dugo očekivanog javnog toaleta. On će biti lociran iza parkinga kod PIO fonda, a predlog je da trafike kod fontane budu izmeštene i postavljene na uglu ulica Drakčeta Milovanovića i Dušana Trivunca. Od našeg sagovornika saznajemo da će pitanje kioska i malih montažnih objekata u čitavom gradu biti rešeno naknadnom odlukom lokalne samouprave.

Kompletno uređenje pešačke zone podrazumeva i radove na zameni atmosferske i fekalne kanalizacije i postavljanje takozvanih prodora kroz deo trotora koji će se koristiti za neka buduća provlačenja instalacija kako bi se izbeglo raskopavanje tek izgrađene ulice.

šetalište
Deo ulice Drakčeta Milovanovića

‒ Ukupna vrednost ovog projekta je oko 140 miliona dinara. Ono što je sad aktuelno je konkurs Ministarstva privrede ‘Gradimo zajedno’ koji sufinansira ovakve vrste projekata sa 50 odsto sredstava. Naša opština priprema dokumentaciju za konkurs i nadamo se da ćemo dobiti ‘zeleno svetlo’ ministarstva za sufinansiranje ovog projekta – navodi Dalibor Marković.

Prema njegovim očekivanjima, sa radovima bi se krenulo sredinom septembra, a ukoliko se ne završi sva projektna dokumentacija i ne dobiju sva odobrenja, pešačka zona bi sačekala narednu godinu. Ali, sudeći po tempu kojim se odvijaju planirane aktivnosti, Marković je uveren da će već na jesen deo ulice Knjaza Miloša postati veliko gradilište.

 

2 komentara

  1. Predlog ,bolji je :
    Napraviti neku fabriku, proizvodnju necega zaposliti ljude a zaradjenim novcem raditi plocnike i td….

  2. “Upravo zbog takve fontane, kada se isključi voda, čitav taj prostor može da se koristi i za neke skupove.”
    Aleksincu nedostaje prostor za skupove?! Aleksinac se prazni, sela se prazne, a nekome fali prostor za skupove.

    Granitne ploče i rasveta u nivou pločnika :
    Dom kulture nije daleko da bi se videlo u kakvom je zaprljanom stanju napred navedeno.

    Javni toalet?
    Valjda će i taj civilizacijski izum da se dočeka u našem gradu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + sixteen =