osmi mart

Cveće od 30 do više stotina dinara

U susret predstojećem Međunarodnom danu žena, aleksinačko šetalište prepuno je prodavaca koji nude raznovrsno cveće i cvetne aranžmane, najzastupljeniji osmomartovski poklon. Tradicionalna ulična osmomartovska prodaja cveća počela je pre nekoliko dana, ali se, po rečima iskusnih prodavaca, ove godine povećao broj onih koji prodaju, dok je kupaca znatno manje nego ranijih godina.

Valjda su ljudi bez posla, pa misle sad će da zarade prodajom cveća – kaže nam jedna prodavačica.

osmi mart

U svakom slučaju, izbor je veliki. Nudi se i saksijsko i rezano cveće, a cene se kreću od 30 dinara za baštensku ljubičicu do više stotina dinara za neke, kako prodavci kažu, bolje aranžmane. S obzirom na veću ponudu i cene variraju, pa se za karanfil traži negde 70, a negde i do 100 dinara. Na nekim tezgama za po 150 dinara može se kupiti cvet ruže, gerbera ili margarite. Od saksijskog cveća kažu nam da je najprodavanija jagorčevina, koja je i najjeftinija i košta oko 100 dinara, a u ponudi su i muškatle za 200, 50 dinara skuplja ciklama i velike kaliope, koje koštaju oko 400 dinara. Sve u svemu, ima šta da se pazari, a možda će sa sutrašnjim praznikom doći i veći broj kupaca.

Ono što se savetuje kupcima osmomartovskih poklona je da se, pre kupovine, informišu o simbolici cveća koje biraju za poklon. Pa, dok je crveno cveće simbol ljubavi i ne bi trebalo da se poklanja tuđim ženama, dotle ljubičasto cveće, kao izraz žalosti, može izazvati nesporazum. Orhideje se uglavnom poklanjaju starijim damama kao simbol divljenja, pa su tako najpogodnije za svekrve ili tašte, dok roze ruža poručuje da gajite nežna osećanja prema onome koje darujete. I broj cvetova nosi određenu simboliku, ali s obzirom da se o tome malo zna, dovoljno je da se ispoštuje običaj našeg kraja i izabere buket sa neparnim brojem cvetova. Ono što ne treba zaboraviti je da muškarci ženama poklanjaju isključivo rezano cveće, dok su pokloni u saksijama predviđeni za međusobna ženska darivanja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =