Pesnički susreti

U slavu Orfeja i Velimira Rajića

„Pesnički susreti Aleksinac 2018” okupili su, protekle subote, tridesetak pesnika iz Doboja, Banjaluke, Smedereva, Beograda, Trstenika, Ćuprije, Gornjeg Milanovca, Takova, Požarevca, Kragujevca, Niša, Lapova, Sokobanje, Vrnjačke Banje, Prokuplja i Raške, a prazniku reči prisustvovao je i irački novinar i pesnik, Sabah Al Zubeidi koji živi i stvara u Beogradu.

Pesnički susreti
Žiri „Pesničkih susreta Aleksinac 2018”

Pesmom „Naučite pjesan” Miodraga Pavlovića, prisutnima je dobrodošlicu poželela predsednica Književnog kluba „Velimir Rajić” Aleksandra Pavlovića, a stih „naučite pjesan, to je izbavljenje” očigledno je bio veoma inspirativan za učesnike pesničkog nadmetanja. Žiri, koji su činili dve profesorke srpskog jezika i književnosti, Ivana Stojanović – Blagojević i Marija Petrović i pesnik iz Paraćina Slobodan Ivanović, nagradu „Čuvar tradicije” za najbolju tradicionalnu pesmu dodelio je Miroslavu Mišelu Boltresu iz Smedereva, a nagradu „U korak s vremenom” za najbolju savremenu pesmu, Goranu Pilipoviću iz Banjaluke.

Pesnički susreti
Gost iz Iraka, Sabah Al Zubeidi

Nagrada „Originalni stihotvorac” za najoriginalniju pesmu otišla je u ruke Željka Jovanovića iz Kragujevca. Ljiljani Pavlović iz Lapova pripala je nagrada „Treptaj srca” za najemotivniju pesmu, a Hranimir Hrane Milojković iz Sokobanje je dobio nagradu „Lepota stiha” za najbolje ostvarenu formu pesme. Ove godine nagradu „Pesnički vesnik” koja se uručuje najperspektivnijem mladom pesniku, žiri je dodelio Ivi Herc iz Kragujevca.

Pesnički susreti
Dobitnik druge nagrade na konkursu, Dušan Karanović 

 

„Pesmu nad pesmama”, odnosno najbolju pesmu Pesničkih susreta, napisao je Miloš Milošević Šika, pesnik iz Trstenika, dok je publika najviše glasova dala Bobanu Paunoviću iz Požarevca. Njemu je pripala nagrada „Pesnička lira”.

Ovom prilikom uručene su i nagrade sa konkursa aleksinačkog književnog kluba. Prvu nagradu u kategoriji na zadatu temu „U meni opet vaskrsava ono što ne znam šta je, al’ znam šta će biti” dobio je Milan N. Kuzmić iz Doboja kome je uručena povelja „Velimir Rajić”. Nagrada je uručena i Dušanu Karanoviću iz Raške koji je u kategoriji na slobodnu temu osvojio drugo mesto.

Na naslovnoj fotografiji: Predsednica kluba „Velimir Rajić” Aleksandra Pavlović i dobitnik povelje Milan N. Kuzmić 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × two =