Lane

U selima sve manje predškolaca, a u gradu se čeka red

Negativne posledica smanjivanja broja seoskog stanovništva na ukupan društveni i socijalni život ruralnog dela opštine Aleksinac, polako počinju da se osećaju u mnogim oblastima. Jedan od primera tih negativnih trendova može se videti i na osnovu podataka o prošlogodišnjem radu Predškolske ustanove „Lane”, kao i u planu aktivnosti za ovu godinu.

U radnoj 2018/2019 godini ova ustanova koristiće 25 objekata, pet u gradu i 20 na selu u kojima će biti 48 grupa. U prošloj godini ustanova „Lane” je za realizaciju svoje delatnosti koristila 28 objekata, od kojih su se pet nalazila u gradu, a 23 na selu i rad se odvijao u 50 grupa. Zbog smanjenja broja dece u seoskim sredinama broj grupa smanjen za četiri, ali su u gradu oformljene dve nove. U ovoj godini bez predškolske grupe ostala su naselja Gornje Suhotno, Gornji Krupac i Kraljevo.

Što se tiče samog Aleksinca, iako postoje prostorni uslovi i dalje oko 130 mališana čeka da bude primljeno na celodnevni boravak. Kako se moglo čuti na današnjoj sednici Opštinskog veća prilikom razmatranja izveštaja i plana, problem je što ustanova „Lane” ne može, zbog zakonskih ograničenja, da zapošljava nove radnike. Pojedini većnici upitali su da li se prilikom odlučivanja o smeštaju poštuje kriterijum zaposlenosti oba roditelja. Direktorka ove predškolske ustanove Violeta Popović je rekla da se poštuje i taj kriterijum, ali da je on u drugoj grupi, dok su u prvoj grupi prioriteta deca sa smetnjama u razvoju, samohrani roditelji i socijalno ugrožene porodice. Direktorka je napomenula da se zakonska regulativa poštuje i da svaki nezadovoljan roditelj može da se uveri na koji način se vršio prijem dece.

Izveštaj o radu za prošlu godinu i plan aktivnosti za ovu školsku godinu biće i na dnevnom redu sednice Skupštine opštine Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − seven =