Pasuljijada

U Radevcu: Prva pasuljijada

U organizaciji Mesne zajednice Radevac, a uz podršku OTIS-a iz Aleksinca, juče je u ovom selu održana Pasuljijada „Radevce 2018” koja je okupila deset ekipa. Među učesnicima, osim domaćih takmičara, bilo je družina iz sela Ribara i Grevca, koje teritorijalno pripadaju gradu Kruševcu i iz Čečine, naselja u opštini Doljevac.

Prvo mesto tročlani žiri dodelio je ekipi „Mačori” iz Čečine, drugoplasirana je domaća ekipa „Mile Ujda – Zorica”, a treći su „Vragoperi“ iz Grevca. Tri prvoplasirane ekipe dobile su pehare, medalje i diplome, a pobednik i kotlić.

Organizatori su zadovoljni odzivom i nadaju se da će narednih godina ova manifestacija biti još masovnija.

Pasuljijada– U okolini imamo mnogo manifestacija koje su posvećene određenom događaju, ali nemamo ni jednu namenjenu pasulju. A i ovo jelo je veoma značajno za naš kraj – objašnjava razloge za organizovanje Pasuljijade u Radevcu Dejan Stevanović, član Saveta mesne zajednice i jedan od organizatora.

Naš sagovornik najavljuje da će manifestacija postati tradicinalna i da će sledeći skup biti naredne godine u prelepom ambijentu pored porte Crkve Sveta Magdalena.
Anica Stamenković iz pobedničke ekipe „Mačori” kaže da nema velikih tajni u kuvanju pasulja, jer je to srpska – narodna hrana, i ko zna da je sprema on to i čini.

Pasuljijada– Malo je bitna vrsta pasulja ali ne treba žuriti prilikom kuvanja i od mesa treba dodati malo slaninice i suvih kostiju – napominje Anica uz opasku da je druženje najbitnije i da je to razlog njihovog čestog učešća na manifestacijama koje se održavaju na teritoriji opštine Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − 7 =