Vrćenovica

U poplavljenom području: Kiša i neslaganje usporavaju čišćenje

Fotografije koje nam naši čitaoci šalju sa terena i molbe ugroženih za pomoć ukazuju da su razmere šteta nastalih od nedavnog nevremena u podjastrebačkim selima znatno veće od onih koje se plasiraju u javnost. Iako je mehanizacija Javnog preduzeća za puteve već nekoliko nedelja stalno na terenu, oštećeni građani smatraju da je nedovoljno mašina angažovano na otklanjanju nanosa, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posedima, pa je svaka nova kiša – nova strepnja meštana ovih sela.

Vrćenovica

Našoj redakciji obratila se grupa od pet domaćinstava iz jednog dela Vrćenovice, ističući da bez pomoći šire zajednice ne mogu da očiste ni svoja dvorišta, a kamoli iskopane puteve i zatrpane vodotokove. Kažu da su morali da protestuju, nakon čega su upućene dve mašine, koje su nekoliko dana raščišćavale teren, ali je, po njihovom mišljenju, to bilo nedovoljno. Jedan od nezadovoljnih meštana je i Vladimir Cvetanović, koji kaže da je posle svake nove padavine, slika još gora i da deluje kao da mašine nisu ni raščišćavale.

Vrćenovica Vrćenovica

Zato meštani apeluju da im se pomoć odmah ukaže, a ne da budu poslednji. Smatraju da takav tretman imaju pošto su učestvovali u protestu neposredno nakon poplava, kada je grupa stanovnika Vrćenovice blokirala put.

Vrćenovica Ni za poznatog stočara Dejana Miladinovića, koji živi u tom delu naselja, situacija nije sjajna, iako je bilo pomoći u raščišćavanju, smatra je nedovoljnom. Dok on i njegove komšije ručno čiste dvorišta, smatra da je potrebno angažovati više mašina kako bi se posledice što pre otklonile. Miladinović napominje da im je savetovano da nanose iz svojih dvorišta izbacuju na ulicu, ali da su ekipe javnih preduzeća tek danas počele da odnose taj sadržaj.

Ovi meštani nezadovoljni su i ponašanjem Šumske uprave, pošto se u njihovim dvorištima, među nanosima mogu videti i veliki markirani panjevi, koje nema ko da ukloni. Dodatni problem je i što prostor gde se pojavljuje voda nije označen kao vodotok, pa je nejasna nadležnost u njegovom uređenju.

Predsednik MZ zadovoljan reagovanjem nadležnih

Sa druge strane, Dragiša Aćimović, predsednik Mesne zajednice Vrćenovica, kaže da je dosta urađeno na čišćenju terena, ali da kiša trenutno ometa te radove. Imajući u vidu razmere štete, smatra da je potreban duži vremenski period kako bi se one u potpunosti sanirale. U toku razgovora, Aćimović nas je obavestio da je naišao direktor Šumske uprave i izrazio očekivanje da će se i oni uključiti u otklanjanje štete. Prvi čovek sela dodaje da je čuo priče da pojedinci odbijaju pomoć, najverovatnije iz razloga što im nije u interesu da se očisti reka jer su, pretpostavlja, samoinicijativno zauzeli to zemljište.

Vrćenovica

Direktor Milošević : Angažovali smo svu mehanizaciju 

Direktor Javnog preduzeća za puteve Aleksinac, Miloš Milošević, rekao nam je da je angažovana sva raspoloživa mehanizacija i da su svi putevi osposobljeni za saobraćaj. Milošević je spomenu i da je bilo problema u izvođenju radova po prioritetima, pošto su pojedini građani nerealno tražili da se čiste prvo njihova dvorišta, a ne saobraćajnice. Ti zahtevi, po njegovim rečima, nisu se odnosili samo na prilaze do kuća i staja, već i do onih površina koje se ne koriste. Što se tiče konkretnog slučaja ovih nezadovoljnih građana, direktor Milošević kaže da je ostalo da Šumska uprava ukloni panjeve i da ekipe preduzeća iskopaju sporni vodotok u dužini od 50 metara. Ukoliko to vremenski uslovi dozvole, očekuje da će ovi radovi biti završeni do ponedeljka.

Vrćenovica

Cela ova priča, koja ima različita tumačenja, u zavisnosti iz kog ugla se posmatra, ukazuje da i građani kao pojedinci, ali i cela društvena zajednica, o problemima i posledicama nevremena moraju da razmišljaju mnogo ranije i kada je stanje redovno. Ovako, stiče se utisak da svi stihijski reaguju, pa je razumljivo prisustvo nezadovoljstva sa obe strane. A klimatske promene su naša realnost. I o tome treba razmišljati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 1 =