Kačamakijada

U nedelju jubilarna „Kačamakijada”

Manifestacija „Kačamakijada – Oj, Moravo” pokrenuta 2009. godine sa namerom da se kačamak, staro srpsko jelo ne zaboravi i ne potisne sa naših trpeza pred naletom specijaliteta sa drugih podneblja, u nedelju, 5. avgusta u Moravskom Bujmiru imaće svoje deseto, jubilarno izdanje.

I ovogodišnja „Kačamakijada” koja je ovom aleksinačkom selu obezbedila mesto na mapi etno priredbi u Srbiji imaće dva dela. Regatu od Tešice do Bujmira i takmičenje u pripremanju kačamaka. Okupljanje učesnika regate je u selu u 10 sati, a start je pola sata kasnije ispod tešičkog mosta. Takmičenje u kuvanju kačamaka počinje u 17 sati, a ove godine organizator očekuje dvadesetak takmičara iz različitih sredina.

Kačamakijada
Slavoljub Blagojević

– Ovu jubilarnu ‘Kačamakijadu’ obeležiće i otvaranje etno kuće Blagojevića u kojoj su izloženi predmeti i starine od pre sto godina, a imaće i Galeriju slika i ikona autora Branislava Blagojevića. Otvaranje je u 16 sati – kaže član Organizacionog odbora Slavoljub Blagojević i napominje da će etno kuća i Galerija biti otvorene za posetioce i posle ove manifestacije.

Za tri prvoplasirana takmičara obezbeđeni su pehari i prigodne nagrade, a svim učesnicima biće dodeljene zahvalnice, s tim da će, kako ističe Blagojević, dobra zabava i druženje biti najveća nagrada i takmičarima i posetiocima. A za dobru zabavu pobrinuće se sedam kulturno – umetničkih društava iz aleksinačke opštine.

Kako ističe naš sagovornik u selu su svi „na nogama” pred nedeljnu manifestaciju kojom se bore za opstanak ovog naselja, ali i da ljudi sa strane upoznaju Moravski Bujmir, malo, ali selo puno energije i vrednih ljudi.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − 2 =