Gornji Adrovac

U Gornjem Adrovcu: decenijsko druženje pesnika

Pesnički susreti „Rajevskom u čast” juče su po 10. put održani u porti crkve Sveta Trojica, u narodu poznate kao Ruska crkva, koja se nalazi u aleksinačkom selu Gornji Adrovac. Ovaj skup ljubitelja poezije okupio je 23 stvaraoca iz svih delova Srbije uz učešće i jednog pesnika iz Iraka. U specifičnom ambijentu u kome osim crkve dominiraju i stoletne lipe, pesnici su najčešće govorili patriotsku poeziju, ali je bilo i stihova posvećenih životu i ljubavi.

– Teško je ograničavati poeziju temama pogotovo kada su manifestacije u pitanju, mada uvek uslovno kažemo, pošto je i manifestacija posvećena pre svega Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom, da bi trebalo da to bude nešto vezano za njegov lik i delo ili makar za mesto gde se nalazimo. Uglavnom se trudimo da budemo originalni i da to budu novi radovi, tako da i ako nam dođu pesnici koji se ponavljaju iz godine u godinu, jer imamo neke koji nam dolaze tradicionalno svih 10 godina, da to budu novi radovi jer zaista i oni dobijaju posebnu inspiraciju i motiv kada je u pitanju ovo mesto – kaže Aleksandra Pavlović, predsednica književnog kluba „Velimir Rajić” u Aleksincu.

Gornji AdrovacPrisutni su mogli da uživaju u kazivanju stihova kragujevačkih pesnika Ive Herc, Olge Dragaš, Gorana Kumljića, Olivera Markovića i Nenada Glišića. Iz Velikog Popovca došao je Rade M. Obradović, a iz okoline Ćuprije Živorad Miletić. Daliborka Stevanović je učesnica iz susednog Žitkovca, dok je iz Iraka stigao Sabah Al – Zubeidi. Svoje pesničko stvaralaštvo pokazali su i Zlatibor Radovanović iz Belog Potoka pod Avalom, Nadica Ilić iz Beograda, Bora Blagojević iz Ćuprije, Biljana Stanojević iz Niša i Nataša Lazić iz Oparića. Iz susedne Sokobanje, iz Udruženja književnika “Stojan Živadinović” učestvovali su Hranimir Milojković, Miloš Veljković i Slaviša D. Stanković. Naravno, ovi susreti nisu mogli da prođu i bez domaćih učesnika, članova književnog kluba „Velimir Rajić”, pa su obraz domaćina “branili” Svetlana i Srbobran Matić, Ljiljana Krstić i Aleksandra Pavlović.

Manifestacija „Rajevskom u čast” održava se u čast ovog ruskog dobrovoljca u Prvom srpsko – turskom ratu 1876. godine, koji je poginuo u Gornjem Adrovcu i na mestu njegovog stradanja podignuta je crkva. Neki od naših istraživača smatraju da je pukovnik Rajevski poslužio Tolstoju kao prototip Vronskog u čuvenom romanu „Ana Karenjina”.

Gornji Adrovac
                    Daliborka Stevanović i Milena Milošević

Organizator pesničkih susreta je Književni klub „Velimir Rajić”, a voditelji programa bili su Miroljub Nikolić i Vesna Savanović.

Jedan komentar

  1. Vrlo zanimljivo. U poslednjih mesec dana dobila sam dve znacajne nagrade-Slovo hvale i zahvale na Preobrazenskom pojanju kao i nagradu na Besenovskim prinosenjima, azastupljena i u 3 zbornika povrh toga. Zivim u Zitkovcu a niko se od ” cuvenih” pesnika iz aleksinackog kluba nije setio da me ni obavesti, a kamo li pozove. Izgleda da i ovde vazi stara izreka da niko ne moze biti ” prorok” u svom selu 🙂 .

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − six =