U Aleksincu obeležen Svetski dan srca

U okviru obeležavanja Svetskog dana srca, zdravstvena ekipa aleksinačkog Doma zdravlja danas je na platou ispred Doma kulture vršila kontrolu nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska kod građana koji su želeli da provere svoje zdravstveno stanje. Akcija je održana pod sloganom „Ojačajte svoje srce” i tokom dva sata dežurstva, preko sto građana se odazvalo pozivu uradivši spomenute analize. Doktorka Suzana Nikolić, objašnjavajući rezultate današnje akcije, koju je podržala i lokalna organizacija Crvenog krsta, kaže da je kod većeg broja pacijenata primećen povišeni krvni pritisak i to i kod mlađe i kod starije populacije.

Neki pacijenti se već leče, dr Suzana Nikolića ima i onih bez terapije, tako da smo delili savete za dalje praćenje i kontrolu njihovog zdravstvenog stanja. Ljudi treba da obrate pažnju na stil života, na način ishrane, da uključe fizičku aktivnost u toku dana, makar 30 minuta, a pušačima se savetuje da ostave cigarete jer je to jedan od najvećih faktora rizika ‒ savetuje doktorka Nikolić i dodaje da je veoma značajno da se krvni pritisak redovno kontroliše i da se leči, jer se na taj način smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Prema zvaničnim podacima, od kardiovaskularnih bolesti prošle godine u Srbiji je preminulo preko 52.000 ljudi. Globalna statistika pokazuje da se od posledica bolesti srca i krvnih sudova svetska populacija godišnje smanji za preko 17 miliona stanovnika. S obzirom da je reč o jednom od vodećih uzroka smrti kod savremenog čoveka, 2000. godine ustanovljen je 29. septembar kao Svetski dan srca, tokom koga se širom sveta sprovode akcije u cilju podizanja svesti stanovništva da zdravim stilovima i redovnim pregledima mogu sprečiti nastanak i razvoj ovih bolesti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × four =