U Aleksinačkoj gimnaziji predstavljena knjiga o prvoj ženi u svemiru

Doktorka pedagoških i komunikoloških nauka Marija Ranđelović predstavila je danas u Aleksinačkoj gimnaziji svoju knjigu “Valentina Tereškova – prva žena u svemiru”, koja je objavljena u izdanju izdavačke kuće “Pčelica” iz Čačka, u ediciji  “Naklon ženama”. Reč je o knjizi koja je, kako sama autorka napominje, namenjena mladima, ali i odraslim čitaocima, koja će ih, uz kolorne ilustracije Igora Krstića, upoznati sa poznatim i malo poznatim činjenicama iz života slavne Ruskinje,  njenim detinjstvom, odrastanjem i letom u svemir kada je imala samo 26 godina.

Autorka knjige Marija Ranđelović na današnjoj promociji

– Žene su, do možda polovine prošlog veka, živele u svetu predrasuda, u jednom skučenom socijalnom prostoru, a do pre 100 godina nisu imale ni pravo glasa. Ja sam se pre mnogo godina  odlučila da pišem ovako ‘male knjige o velikim ženama’ koje su uklanjale predrasude o ženskoj populaciji, koje su se kroz život borile na različite načine čak i onda kada ne samo okruženje, nego i sam život nije verovao u njih. Ovaj serijal o tim ženama, koje zaslužuju naklon čovečanstva, započela sam knjigom o Valentini Tereškovoj, prvoj ženi u svemiru. Jer to što je ona uradila bio je najveći poduhvat jedne žene u 20 veku. Tim civilizacijskim poduhvatom, odlaskom u svemir, ona je sve žene stavila rame uz rame sa muškarcima – rekla je Marija Ranđelović i istakla da se ovom edicijom zahvaljuje svojoj majci i svojoj baki, koje su najzaslužnije za ono zbog čega je danas srećna, a to je snaga za suočavanje sa svim onim što čini život.    

Ovom prilikom autorka je najavila da uskoro u ovoj ediciji izlazi knjiga o velikom umetniku i simbolu ženskog otpora Fridi Kalo, a u planu su i biografije o atletičarki Vilmi Rudolf, o borcu za ljudska prava Rozi Parks…

Na promociji knjige, koju su svojim programom ukrasili učenici gimnazije, govorile su i profesorice Maja Petrović i Olivera Vojinović.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 4 =