Tihomir Đorđević otac srpske folkloristike

Biblioteka „Vuk Karadžić“ organizovala je sinoć predavanje posvećeno velikanu srpske etnologije i folkloristike i znamenitom Aleksinčaninu, Tihomiru R. Đorđeviću. Bogat opus sa blizu 700 radova može se sagledati sa više aspekata, ali se predavač, doktorka Danijela Popović Nikolić, profesorka na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, opredelila za folkloristiku.

Dr Danijela Popović Nikolić, profesorka na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu

 – Kada s u u pitanju etnologija i etnografija, Tihomir Đorđević je, može se reći, ‘zaorao prve brazde’ na raznim poljima kao što su narodni život, tehnološki običaji, narodna istorija, narodni moral, pesma i igra – rekla je dr Danijela Popović Nikolić i naglasila da je u svom radu primenjivao iskustva evropske i svetske folkloristike.

Reč folklor se danas uglavnom vezuje za narodnu igru, za kulturno-umetnička društva, iako je to višeznačna reč i označava narod, duhovnu i materijalnu kulturu, veru, predanje, i nju je u srpski jezik uveo upravo Tihomir Đorđević.

– Termin folklor Đorđević je prvi put upotrebio u časopisu ‘Karadžić’ 1900. godine u programskom tekstu ‘Srpski folklor’ kojim je objedinio različite oblasti postojanja narodnog života u različitim formama – objasnila je Danijela Popović Nikolić.

O utemeljivaču naše nauke o narodu govorili su i direktor biblioteke Vojkan Popović i rukovodilac Zavičajnog muzeja Aleksandar Nikezić, koji je uz podsećanje na novopokrenutu seriju časopisa „Karadžić“ napomenuo da je Đorđević u svom istraživanju  koristio  univerzalnu metodologiju, odnosno upitnik ili anketu uz pomoć kojih je prikupljao podatke o određenim običajima u raznim krajevima Srbije ali i čitavog Balkana.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − fourteen =