Tihi kradljivac vida

Preko pedesetak građana odazvalo se akciji besplatnog merenja očnog pritiska koja je u subotu, povodom Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, organizovana na očnom odeljenju aleksinačke Opšte bolnice. Prema rečima doktorke Jelene Pešić, među pacijentima je otkriven određeni broj njih sa povišenim vrednostima očnog pritiska i početnom fazom glaukoma, što je veoma značajno za njihovo dalje lečenje.

‒ Postoje tipovi glaukoma koji nisu sa povišenim očnim pritiskom, ali jedno je sigurno, kada je povišen, očni pritisak vodi oštećenju očnog živca i potencijalnom slepilu. Što ga ranije otkrijemo, odnosno u ranijoj fazi, veća je mogućnost očuvanja vida i samim tim boljeg kvaliteta života– objašnjava doktorka Pešić.

Glaukom je poznat i kao „tihi kradljivac vida” jer pacijent tokom bolesti ne mora imati nikakve smetnje, zato je veoma značajno, po rečima naše sagovornice, da se preventivnim pregledima bolest otkrije na vreme i uspori njen razvoj.

glaukom

Ova tradicionalna akcija merenja očnog pritiska dala je svoje rezultate jer je, kako kaže doktorka Pešić, iz godine u godinu sve veći broj ljudi koji dolaze na preventivne preglede.
Uvertira u ovu akciju bilo je predavanje koje je doktorka održala okupljenim pacijentima, govoreći im o značaju prevencije bolesti i štetnim posledicama koje ona može izazvati ukoliko se na vreme ne otkrije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × one =