Suficit u budžetu u prvih devet meseci

Prvih devet meseci ove godine Opština Aleksinac završila je sa utvrđenim budžetskim suficitom od blizu 98 i po miliona dinara. U ovom periodu ostvareni su prihodi od preko 829.435.000 dinara, dok su rashodi iznosili malo više od 731 milion. Ovaj devetomesečni izveštaj, nakon Opštinskog veća, juče je usvojen i na sednici Skupštine opštine Aleksinac.

SO Aleksinac

Dok je skupštinska većina podržala ovaj dokument, odbornici iz redova opozicije uglavnom su glasali protiv. Ivan Dimić iz DSS-a i Boban Ranđelović iz DS-a zamerili su što se u izveštaju našlo „mnogo nula” koje, kako kažu, ukazuju da dosta planiranih projekata nije realizovano. Dimić se zapitao da li će se ova sredstva preneti u narednu godinu ili će se „zbrda-zdola“ raditi novembra i decembra, mesecima koji su nepovoljni za obavljanje građevinskih poslova. Za odbornika Ranđelovića, budžet opštine zasnovan je na porezima i donacijama, odnosno transferima iz Republike, dok vrlo malo para dolazi iz sopstvenih sredstava, što je po njemu glavni problem lokalne samouprave.

predsednik Nenad Stanković
Nenad Stanković, predsednik opštine

Tokom šestočasovnog zasedanja, najduža diskusija povela se nakon izlaganja predsednika opštine Nenada Stankovića, koji je na samom početku obavestio odbornike o aktivnostima između dve sednice. Prema Stankovićevom izveštaju, u poslednja dva meseca dosta se radilo na pripremi projektne dokumentacije i završetku započetih investicija. Kako je rekao, završena je izgradnja primarnog cevovoda Trnjane-Donja Peščanica, januara meseca trebalo bi da počnu radovi na rekonstrukciji fabrike vode „Bresje”, koja se finansira sredstvima nemačka razvojna banka KFW, očekuje se završetak radova na osnovnim školama „Ljupče Nikolić” i „Vožd Karađorđe”, a raspisana je i javna nabavka za renoviranje prostorija na Tašu.

Čedomir Rakić
Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine

Predsednik je pohvalio i poslovanje javnih preduzeća „Komunalne usluge” koje sopstvenim sredstvima finansiraju radove na uređenju gradske deponije, kao i „Preduzeće za puteve” i „Vodovod i kanalizaciju”, koji su, po njegovima rečima, poslednjih mesec dana „maksimalno uključeni” u radove na rekonstrukciji ulice 7. jula, kako bi omogućili „Putevima Srbije” da što pre završe posao. Kako je rekao, očekuje se da u narednih mesec dana ova ulica dobije kolovoz.

O novom turskom investitoru, firmi za proizvodnju trikotaže Ugur balkuv, koji bi uskoro trebalo da počne gradnju svog objekta na bivšem „Empinom” igralištu, odbornike je upoznao zamenik predsednika Čedomir Rakić, dodajući da se očekuje otvaranje oko 300 novih radnih mesta.

Ivan Dimić
Odbornik DSS-a Ivan Dimić

Na ova izlaganja predsednika i njegovog zamenika, reagovao je odbornik DSS-a Ivan Dimić, zamerivši, između ostalog, „kolaps” koji je u gradu izazvala rekonstrukcija ulice 7. jula. Odobrnik Dimić se zapitao da li će ova ulica dočekati asflat do Nove godine, ukazujući i na haotično stanje nakon otvaranja pešačke zone u glavnoj ulici, posebno na raskrsnici sa ulicom Momčila Popovića gde su „pešački prelazi izlizani, a saobraćajni znaci neadekvatni”.

„Da li je Aleksinac osuđen isključivo na turske investitore”, zapitao se odbornik Dimić, reagujući na vest o dolasku novog investitora uz šaljiv komentar da ćemo postati turska gubernija, te da uskoro očekuje da se na jarbolu u centru grada vijori turska zastava. On je postavio i pitanje da li domaći investitori imaju iste uslove kao i strani.

Boban Ranđelović
odbornik DS-a Boban Ranđelović

I tačke u vezi sa poveravanjem poslova javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava izazvali su veću pažnju opozicionih odbornika, koji su najviše komentarisali to što poslovi na održavanju ulične rasvete više neće biti povereni JKP „Komunalne usluge”.

Odbornici opozicije iskoristili su priliku i da prokomentarišu rad lokalnih medija, pa je tom prilikom Bratislav Disić iz DSS-a kritikovao listove preduzeća „Agropres”, „AL novine” i „Novosti Juga”, rekavši da se dele besplatno poput nekadašnjeg „Komunista” i da je bolje da se zovu list Srpske napredne stranke.

 

Odbornici su, između ostalog, usvojili Strategiju javnog zdravlja opštine Aleksinac, predlog izrade plana odbrane od poplava za vode drugog reda… Nekoliko tačaka bilo je posvećeno formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene za teritoriju opštine Aleksinac, kao i nekoliko tačaka u vezi sa razrešenjem i imenovanjem članova školskog odbora u osnovnim školama.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + eight =