Sutra startuju Dani planinara Srbije

Od sutra do nedelje,  selo Lipovac biće stecište planinara iz svih krajeva Srbije. Radi se, zapravo, o manifestaciji Dani planinara Srbije  koja je objedinila nekoliko republičkih  akcija takmičarskog karaktera –  Master kup u trekingu, Državno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji i takmičenje u penjanju na prirodnu stenu.

Prema planu organizatora, učesnici manifestacije okupiće se sutra oko 13 sati na platou ispred Doma kulture u Aleksincu  da bi sat kasnije posetili hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu.

U večernjim satima u Lipovcu će biti otvorena izložba slika sa planinarskim motivima,  autora profesora Radeta Đorđevića i članova PSK „Brđanka“.  Takođe, biće održana projekcija filma Dragoslava Gogića „Evropski pešački korak“ i dva predavanja – profesor Zoran Stevanović govoriće o „Istorijatu aleksinačko-sokobanjske kotline“, dok će Rade Delčev, predsednik Gljivarskog društva iz Niša, imati izlaganje o temi „Živi svet oko nas, sa posebnim osvrtom na gljive“.

Svečano otvaranje manifestacije je u subotu u devet sati. U  9:45 startuje trka u okviru Master kupa u trekingu, u 10 sati je polazak na planinarsku stazu, a u 11 sati počinje Držano prvensvo u planinarskoj orijentaciji. U popodnevnim satima biće održane radionice o izradi ručnih radova, dekupažu, kuvanju i šminkanju za planinarenje… Organizatori su planirali  da se pored penjališta na prirodnu  stenu održe predavanja i promocija alpinizma, zatim pokazna vežba Gorske službe spasavanja, kao i izložba  o gljivama uz gljivarski kotlić.

Dodela zahvalnica i priznanja učesnicima akcije planirana je za 18 časova.

U nedelju u devet sati planinari će opet izaći na stazu, za  13 sati je planiran povratak u tabor a sat kasnije uslediće zatvaranje akcije.

Istog dana u 10 sati u Sokobanji, ispod Soko grada, održaće se takmičenje u penjanju na prirodnoj steni.

Manifestaciju organizuje Planinarski savez Srbije u saradnji sa planinarskim klubovima „Brđanka“ iz Aleksinca i „Ozren“ iz Sokobanje.

Fotografije: Zoran Stanković

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − 3 =