Ražanj

Subvencije za poljoprivrednike u opštini Ražanj

Opštinska uprava opštine Ražanj raspisala je dva javna poziva namenjena poljoprivrednicima za koja je ukupno opredeljeno 2.250.000 dinara. Prvi se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i za ove namene biće utrošeno 1.350.000 dinara, dok je drugi usmeren na ostvarivanje prava na regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje i za njega je lokalna samouprava izdvojila 900.000 dinara.

Podsticaji u oblasti investicija u fizičku imovinu gazdinstava podeljeni su u sektor mleko, sektor voće, grožđe, povrće (uključujući pečurke) i cveće, zatim sektor pčelarstvo i sektor ostali usevi u koje spadaju žitarice, industrijsko, aromatično i začinsko bilje.

Ražanjci će imati pravo na subvencionisanje nabavke kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa, opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, mašina i oprema za pripremu stočne hrane, zatim mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, đubrenje i setvu. Ovaj javni pozvi podrzumeva i pomoć poljoprivrednicima u podizanju novih ili obnavljanju postojećih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, kao i nabavku opreme za pčelarstvo.
Po drugom javnom pozivu, koji je raspisala Opštinska uprava u Ražnju, poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na regres u iznosu od 70% od visine premije osiguranja. To se odnosi na osiguranje useva i plodova od rizika umanjenja prinosa, kao i rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod, a i životinja od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava.

Pravo na konkurisanje po ovim pozivima imaju proizvođači koji su nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije opštine Ražanj, a uslov je i da su izmirili dospele poreske obaveze.

Za oba javna poziva maksimalan iznos pojedinačnih podsticaja iznosi 100.000 dinara, navodi se u dokumentu Opštinske uprave. Predaja zahteva za isplatu podsticaja počela je 15. oktobra, a prema najavi trajaće do 14. novembra.

Zahtevi i dodatne informacije dostupni su u kancelariji za poljoprivredu u opštinskoj zgradi i na zvaničnom sajtu opštine, www.razanj.org. 

Javni poziv o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje OVDE 

Javni poziv o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za meru Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava OVDE 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + ten =