Ražanj

Субвенције за пољопривреднике у општини Ражањ

Општинска управа општине Ражањ расписала је два јавна позива намењена пољопривредницима за која је укупно опредељено 2.250.000 динара. Први се односи на инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и за ове намене биће утрошено 1.350.000 динара, док је други усмерен на остваривање права на регрес за премију осигурања за усеве, плодове, вишегодишње засаде, расаднике и животиње и за њега је локална самоуправа издвојила 900.000 динара.

Подстицаји у области инвестиција у физичку имовину газдинстава подељени су у сектор млеко, сектор воће, грожђе, поврће (укључујући печурке) и цвеће, затим сектор пчеларство и сектор остали усеви у које спадају житарице, индустријско, ароматично и зачинско биље.

Ражањци ће имати право на субвенционисање набавке квалитетних приплодних грла млечних раса, опреме за мужу, хлађење и чување млека на фарми, машина и опрема за припрему сточне хране, затим машина за примарну и допунску обраду земљишта, ђубрење и сетву. Овај јавни позви подрзумева и помоћ пољопривредницима у подизању нових или обнављању постојећих вишегодишњих засада воћака, хмеља и винове лозе, као и набавку опреме за пчеларство.
По другом јавном позиву, који је расписала Општинска управа у Ражњу, пољопривредници ће моћи да остваре право на регрес у износу од 70% од висине премије осигурања. То се односи на осигурање усева и плодова од ризика умањења приноса, као и расадника и младих вишегодишњих засада пре ступања на род, а и животиња од ризика који су прописани условима осигуравајућих друштава.

Право на конкурисање по овим позивима имају произвођачи који су носиоци комерцијалног пољопривредног газдинства са територије општине Ражањ, а услов је и да су измирили доспеле пореске обавезе.

За оба јавна позива максималан износ појединачних подстицаја износи 100.000 динара, наводи се у документу Општинске управе. Предаја захтева за исплату подстицаја почела је 15. октобра, а према најави трајаће до 14. новембра.

Захтеви и додатне информације доступни су у канцеларији за пољопривреду у општинској згради и на званичном сајту општине, www.razanj.org. 

Јавни позив о условима, начину и обрасцу захтева за остваривање права на регрес за премију осигурања за усеве, плодове, вишегодишње засаде, расаднике и животиње ОВДЕ 

Јавни позив о условима и начину коришћења подстицаја за меру Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава ОВДЕ 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =