Stranci vole našu hranu i gostoljubivost

Kada je 2011. godine u selu Vrmdži kod Sokobanje snimala jednu od epizoda svoje autorske emisije „Stranac u Srbiji”, novinarka RTS-a Ranka Jakšić nije mogla ni da pretpostavi da će upravo ta priča motivisati meštane i rukovodstvo ove mesne zajednice da šest godina kasnije pokrenu festival posvećen dokumentarnom, ekološkom i turističkom filmu kako bi promovisali svoj kraj, kulturu i običaje, ali i upoznali ostatak sveta sa prirodnim lepotama Srbije.

To je, priča nam ova novinarka, bio cilj i njene emisije, da kroz razgovore sa zanimljivim i inspirativnim ljudima pokaže da Srbija može biti i jeste lepo mesto za život. Kada jednom vide i zavole Srbiju, stranci joj se rado vraćaju, dodaje ona.

– Neko je u Srbiju došao zbog ljubavi, neko zbog posla, ali uglavnom svi oni ostaju zbog toga što se ovde lepo osećaju, zato što su dobrodošli, jer Srbi su vrlo gostoprimljiv narod, znaju da ugoste i počaste, ali znaju i da se druže, a toga više na zapadu nema – kaže naša sagovornica.

Iako stranci često u Srbiji budu u prolazu, priroda i mnogo toga što nalaze u prirodi, a u vezi je sa njihovim poslom, privuče ih da ostanu i žive ovde, objašnjava Ranka.

Celu reportažu možete da pročitate u novom broju „Novosti juga“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − five =