Stihovi za humanost

Zbirka pesama „Želja” autorke Vesne Petrović iz Ljubljane predstavljena je juče u Centru za kulturu i umetnost. Vesna koja korene vuče iz Lužana, rođena je 1999. u Nišu, a osnovno školovanje započela je u isturenom odeljenju Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Nozrini. Sa porodicom se 2010. odselila za Ljubljanu gde završava osnovnu školu, a potom upisuje srednju medijsku školu. Pored pisanja, igra košarku i folklor. Predana je humanitarnom radu i slobodno vreme provodi sa socijalno ugroženom decom i decom sa smetnjama u razvoju. Član je i sekretar Društva srpskih književnika u Ljubljani, a njena omiljena pesnikinja i uzor je Desanka Maksimović.

   

I pored svih aktivnosti, Vesna ističe da joj je najdraže vreme koje provodi sa porodicom,  posebno sa mlađim bratom Đorđem koji je rođen sa Daunovim sindromom, a nesrećnim slučajem postao i invalid. Njemu je i posvetila pesmu „Brat” koju je napisala u prvom razredu osnovne škole. Veoma je zahvalna svojoj prvoj učiteljici Sonji koja ju je uvela u svet pisanja, pokazala šta je poezija i kako se pišu pesme. Dok je živela u Srbiji napisala je puno pesama. Uglavnom su to bile dečje pesmice jer je, kako kaže, neke zabavne situacije iz života pretvorila u stihove.

– Nakon preseljenja u Sloveniju, koje je meni teško palo jer sam ostavila korene, deo porodice i prijatelje, u mom životu počinje jedna nova faza. U Ljubljani nailazim na sasvim drugi svet, drugačiji jezik, sretala sam ljude drugačije veroispovesti i boje kože. U takvoj situaciji bila sam tužna i retko sam pisala. Prelomni trenutak u mom životu je bio kad je brat Đole prestao da hoda. I tada sam mu posvetila pesmu, o tome kakvim ga vidim u budućnosti. Đole je moja velika inspiracija, on je tako čist, on ne zna šta je mržnja , njemu je ljubav sve na svetu – rekla je između ostalog u svom emotivnom obraćanju Vesna Petrović i istakla veliku podršku svoje porodice a posebno majke.

Ovo književno poslepodne imalo je humanitarni karakter jer je sav novac od prodatih primeraka zbirke „Želja” Vesna namenila Maloj domskoj zajednici u Domu „Hristina Markišić” u Aleksincu.

Fotografije sa promocije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × four =