Stižu mažoretkinje u Sokobanju

Susedna Sokobanja, od sutra pa do nedelje, 9. septembra, biće domaćin jubilarnog, 20. Evropskog prvenstva u mažoret plesu. Ovo takmičenje prvi put se organizuje u Srbiji i na njemu će učestvovati 48 ekipa iz šest zemalja sa 1.200 takmičara.

U četvrtak je okupljanje takmičara i sastanak sudijskog tima sa vođama timova u periodu od 15 do 16 časova. Petak je rezervisan za performanse učesnika šampionata koji će biti održani u sokobanjskoj Sportskoj hali od 11 do 21 čas i 50 minuta.

U subotu u 10 sati počinje ceremonija svečanog otvaranja i paradni defile svih učesnika centrom grada koji će trajati do 19 časova. U nedelju, poslednjeg dana manifestacije, u Sportskoj hali održaće se binski performansi svih učesnika manifestacije koji će početi u 10 i 30 i trajaće do 19 časova.

U našoj zemlji mažuro ples još uvek nije zastupljen u velikoj meri, za razliku od Evrope gde ima veoma dugu tradiciju. Krajem 18. veka mažoretkinje su se pojavile najpre u Francuskoj. One su svojim štapovima određivale smer kretanja orkestra kao zamena dirigentu na paradama i, vodeći računa i o estetskom momentu, ispraćale vojnike, zato je mažuro ples specifičan spoj marša i igre.

Savremeni koreografi tvrde da je ovaj ples komplikovaniji od klasičnog plesa, jer od devojaka, uz krajnju ženstvenost, zahteva i vojničko držanje.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 20 =