Poplava

Stanković: Reagovali smo pravovremeno, predstoji dug period sanacije

Ni deset dana posle nevremena i bujičnih poplava u turijskom delu opštine, posledice nastale na putnoj infrastrukturi, privatnoj imovini i poljoprivrednim usevima nisu u potpunosti sanirane. U aleksinačkoj lokalnoj samoupravi kažu da čine sve kako bi popravili puteve, vodovodne mreže, ali i da su štete velike, te da su i vreme i novac potrebni da se sve dovede u prethodno stanje.

Nenad Stanković‒ Svi skupa ćemo raditi verovatno čitavog leta na sanaciji te štete, sami građani po svojim dvorištima, a mi na javnim površinama da nekako sve to vratimo u prvobitno stanje ‒ kaže prvi čovek aleksinačke lokalne samouprave Nenad Stanković i dodaje da se u sanaciji štete očekuje i podrška Vlade Republike Srbije.

PoplavaPo njegovim rečima, angažovanjem opštinskih preduzeća osposobljeni su skoro svi lokalni putni pravci, što se ne odnosi samo na asfaltne saobraćajnice, nego i na seoske ulice koje su ruinirane ogromnim vododerinama. Ostalo je, kaže, da se očisti jedna saobraćajnica u Česti na čemu će se, dodaje, raditi danas. Osposobljeni su i seoski vodovodi, koji su usled plavljenja bili u prekidu, osim jednog na čijoj su sanaciji juče radile ekipe aleksinačkog „Vodovoda i kanalizacije”. Pravovremenom reagovanju, smatra Stanković, doprinelo je, nažalost, dugogodišnje iskustvo sa plavljenjem reke Južne Morave.

‒ Kritične noći i kritičnog jutra 14. na 15. jun, kada se još obilje vode slivalo sa pobrežja Malog Jastrepca, državni put Tešica-Vukanja bio je u prekidu. Naše mašine su se prve pojavile, da pod određenim uslovima, malo rizičnim jer je voda još uvek tekla preko saobraćajnice, osposobe taj državni put za prolaz, barem, neke vrste vozila. I opštinsko vozilo u kome sam bio ja je, posle prekida od više sati, bilo prvo vozilo koje je prošlo tu deonicu u Vrćenovici i onda smo se uputili u gornja sela, ka Vukanji. 

Nezadovoljni meštani 

PoplavaNasuprot stavu prvog čoveka opštine žitelji poplavljenih sela uglavnom smatraju da im se ne pruža adekvatna i efikasna pomoć.

‒  Ta pomoć je u principu više na rečima, dok ovako u realnom životu se nije toliko odrazilo, više smo upućeni na sebe – kaže Dejan Miladinović stočar iz Vrćenovice, koji je pretrpeo velike štete.

Na negodovanje građana predsednik odgovara da se postupa po prioritetima, te da je osiguranje useva i privatne imovine najbolji način zaštite.

‒ Mišljenja o tome na koji način je reagovala lokalna samouprava mogu biti različitim stvarima motivisana, najpre možda usled nedovoljne informisanosti. Zahvaćeno je dosta široko područje i građani su pretrpeli velike štete zbog prolaska vode kroz njihova dvorišta. Ta voda je nosila čitave stene, kamenje, šoder, zemljište, drveće i ponekad je nemoguće da se naša mehanizacija nalazi u svakom delu, u svakoj kući i u svakom dvorištu ‒ kaže Stanković i dodaje da ljudi nemaju naviku da plate osiguranje što je značajno manja investicija od one koju ulažu u proizvodnju. 

‒ Mi ne koristimo tu šansu da sa relativno malo novca osiguravamo imovinu s kojom raspolažemo i smatramo taj novac bačenim, a onda kada nastane šteta javlja se problem da li neko treba da nadoknađuje tu štetu. Zanimljivo je da naš Fond za razvoj poljoprivrede, ove i prethodnih godina, onome ko reši da osigura poljoprivrednu proizvodnju sufinansira 50% tog osiguranja. I zaista je neshvatljivo da neko ko je uložio nekoliko hiljada evra u neku kulturu koju je zasadio ove godine nije želeo da uloži još sto evra da je osigura. Naravno tu su i mere zaštite, to su protivgradne mreže koje možemo da postavljamo kao zaštitu od gradobitnih oblaka ‒ kaže Stanković. 

Ogromna šteta

Poplava
Za sanaciju mostova potrebno oko 16 miliona dinara

Prve analize pokazuju da su lokalne saobraćajnice i atarski putevi u podjastrebačkim selima od Vukanje do Koprivnice pretrpeli oštećenje u vrednosti od 36 miliona dinara, a još 16 miliona dinara biće potrebno da se poprave tri mosta na reci Turiji i vodopropusti u selu Koprivnici. Po Stankovićevim rečima, zbog izrade pojedinačnih projekata za svaki objekat i obezbeđivanja novca, predstoji duži period sanacije, a lokalna samouprava se, kako kaže, sa zbirnim podacima javila Kancelariji za javna ulaganja, zaduženoj za pomoć opštinama koje su pretrpele štetu.

Inače, nedavne poplave nijednog meštana nisu ostavile na ulici, tako da sem jednog slučaja privremene evakuacije, nema trajno raseljenih.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × one =