Stanislav Hočevar : Na Balkanu se rodio evropski duh

U biblioteci „Vuk Karadžić”danas je predstavljena knjiga „Predeli verovanja” razgovori sa Stanislavom Hočevarom, nadbiskupom beogradskim, autora Miloša Jevtića. Kroz razgovore koji su vođeni tokom 2015. i 2016. godine beogradski nadbiskup se iskazao kao čovek dijaloga, sa porukama pomirenja . Monsinjor Hočevar je govorio o mnogobrojnim životnim temama, uključujući i one najosetljivije.

Hocevar - Portret– Moram reći da u početku nisam baš želeo da prihvatim predlog gospodina Jevtića iz više razloga. Jedan od razloga je moja priroda, jer nikad nisam želeo da se namećem i posebno ističem, pogotovo u vremenu u kojem živimo i kada je još toliko puno različitih previranja. Razmišljao sam da li je pametno da Jevtić objavi knjigu razgovora sa mnom a da to nije učinio sa nekim od episkopa Srpske pravoslavne crkve, jer nisam želeo da na bilo koji način narušim ravnotežu. Ali nakon više razgovora i podsticaja od profesora dr. Darka Tanaskovića i na žalost, sada pokojnog akademika Vladete Jerotića, prihvatio sam – rekao je Stanislav Hočevar.

Monsinjor Hočevar je govorio o svom teškom detinjstvu, odrastanju bez oca, svom školovanju i službovanju do dolaska u Srbiju 2000. godine, uspostavljanju bliskih odnosa sa patrijarhom Pavlom i uopšte sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ekumenizam je po njemu prioritet svih prioriteta i da se do zbližavanja istočnih i zapadnih crkava može doći samo kroz dijalog, kao i to da očekuje da Istočna Evropa da svoj doprinos evropskoj budućnosti.

Njegova vizija Balkana je da Balkan postane balkon Evrope sa najlepšim cvećem jer je ovo područje najbliže tim trima brdima koja su temelj Evrope, Jerusalimu, Atini i Rimu a na tom prostoru se, kako je naglasio beogradski nadbiskup, rodio evropski duh.

Hocevar - Publika

Predstavljanju knjige prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Nenad Stanković i njegov zamenik Čedomir Rakić kao i gosti iz mariborskog Karitasa.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × two =