izbeglice

Stambeno zbrinuto još pet izbeglih porodica

U svečanoj sali opštine Aleksinac danas su potpisani ugovori o kupovini pet seoskih kuća sa okućnicom namenjenih izbeglim porodicama. Ova donacija se sprovodi u okviru regionalnog stambenog programa koji finansiraju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

U januaru je bio raspisan konkurs na kome su izbegla lica mogla da učestvuju i njime je bila predviđena pomoć kroz kupovinu seoske kuće u vrednosti do 9.500 evra, a opredeljeno je i po 1.500 evra za nabavku građevinskog materijala i opreme. Shodno predviđenim sredstvima za pet porodica kupljene su kuće sa okućnicom u Vitkovcu, Trnjanu, Žitkovcu, Subotincu i Rutevcu.

izbegla lica Aleksinac

Poverenik Komesarijata za izbeglice za opštinu Aleksinac Dragan Jovanović rekao je da još par porodica nije stambeno zbrinuto, ali da će se u narednom periodu pronaći rešenje i za njih.
Mi smo najveći broj izbeglih lica stambeno zbrinuli. Na ovaj konkurs se javilo deset porodica, osam je ispunjavalo uslove, a mi smo odabrali pet, što znači da još tri porodice ispunjavaju uslove. Tu su još, otprilike, dve, tri porodice, koje nisu konkurisale ili zbog neobaveštenosti ili nekih drugih razloga. Mi pokušavamo da dopremo i do njih i da u nekom narednom potprojektu konkurišemo za još pet seoskih domaćinstava – rekao je Jovanović i dodao da će time potpuno biti zatvorena priča oko zbrinjavanja izbeglih lica na području opštine.

Ivana Anić Ćurko i Dragan Jovanović
Ivana Anić Ćurko i Dragan Jovanović

U ime Komesarijata za izbeglice i migracije ovom događaju prisustvovala je Ivana Anić Ćurko, koja je istakla uspešnu saradnju sa opštinom Aleksinac i najavila obezbeđivanje novih sredstava kako bi se rešilo stambeno pitanje i ostalih izbeglih lica.
Aleksinac je opština koja napreduje dobro u celoj ovoj proceduri i na sreću nema mnogo izbeglica. Tako da verovatno sa nekim sledećim talasom on će rešiti probleme izbeglica. Ovde je veći problem sa interno raseljenim licima. Mi svake godine programom Vlade zbrinjavamo određeni deo, ali cilj je da se i problem interno raseljenih lica reši i Republika Srbija radi na tome – poručila je Anić Ćurko.

izbegla lica
Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su prodavci i budući vlasnici seoskih domaćinstava, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, lokalne samouprave i donatora. Na skupu u opštini bio je i notar koji je odmah uknjiživao imovinu novih vlasnika.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 11 =