akcijaši

„Srce ište gradilište”

Nekadašnji brigadiri, učesnici omladinskih radnih akcija koje su organizovane širom bivše nam domovine, okupiće se u subotu, 31. marta u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, kako bi obeležili svoj praznik 1. april – Dan omladinskih radnih akcija.

U Galeriji 2 u 18 sati biće otvorena izložba zidnih novina, fotografija, dokumenata i priznanja sa ORA, a glavna svečanost pod nazivom „Srce ište gradilište” predviđena je za 19 časova. O učešću mladih iz aleksinačke opštine na radnim akcijama na svečanosti će govoriti profesor u penziji Vasilije Stojanović, dok će sećanja na ORA „Aleksinac 86” evocirati komandant ove akcije Radica Pešić. Pored ostalih, na svečanosti će govoriti i Duško Todorović, član Upravnog odbora Saveza udruženja učesnika ORA Srbije, čiji je osnivač i Klub brigadira „O*ruk generacija”. Ovom prilikom, istaknutim akcijašima i višestrukim udarnicima, tim, kako je napisano u obrazloženju odluke, „stvaraocima neodoljivog poleta”, biće uručene zahvalnice. Naravno, neće izostati i druženje akcijaša uz pesmu i igru.

akcijaši
Akcija u Domu u Kulini

Glavnoj svečanosti, inače, prethodiće nekoliko događaja u prepodnevnim satima.
Tako će u 11 sati delegacija Kluba brigadira „O*ruk generacija” položiti cveće na spomen-obeležje u Čukurovcu, gde je 15. jula 1944. godine formirana prva omladinska radna brigada u Srbiji. Pola sata kasnije cveće će biti položeno i na spomenik narodnom heroju Ratku Joviću Dušku u Česti, a potom i na spomen-ploču na železničkoj stanici u Žitkovcu. Planirano je takođe i sađenje platana u gradskom parku „Brđanka”.

akcijaši
Obeležavanje Dana akcijaša 2017.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 8 =