Srpski folklor i slovenske pesme na početku ALEF-a

Nestabilni vremenski uslovi tokom vikenda uslovili su da se planirani programi na početku ovogodišnjeg Aleksinačkog letnjeg festivala, umesto na otvorenom, održe u velikoj sali Doma kulture. U petak, 15. juna, prve večeri ALEF-a, nastupili su članovi Kulturno umetničkog društva “Abrašević” iz Niša. Ovo drušvo osnovano je 1905. godine a najveće uspehe i popularnost doživelo je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Tokom svog postojanja više puta je prestajalo sa radom, a zvanično je ugašeno 1995, na svoj devedeseti rođendan, kada su ostali bez svojih prostorija. Zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u folklor, 2013. godine “Abrašević” je opet, poput feniksa, uzleteo i zauzeo poziciju koja mu pripada. Članovi koncertnog ansambla kao i veterani, uz pratnju svog orkestra, na pozornici Doma kulture igrali su šopske i vlaške igre, kao i spletove iz Šumadije, Vladičinog Hana i drugih krajeva Srbije.

ALEF za najmlađe sugrađane počeo je u subotu, 16. juna, u amfiteatru ispred biblioteke. Okupljene mališane i njihove roditelje od 19:30, zabavljala je pozorišna trupa “Skituljko” sa još jednom verzijom “Crvenkape”.

Sat vremena kasnije u sali Doma kulture koncert je održao ženski hor “Lučinuška” iz Beograda. Hor je osnovan pre 46 godina a prepoznatljiv je po repertoaru na kome se nalaze isključivo izvorne pesme slovenskih naroda. Tako je publika, pored ruskih, ukrajinskih, poljskih, slovačkih, mogla da čuje i poznate srpske narodne pesme. Svoju solo tačku na harmonici imao je Branimir Vulić, član pratećeg orkestra. Vulić je poreklom iz Žitkovca, a muzičku školu i gimnaziju završio je u Aleksincu.

U nastavku ALEF-a u ponedeljak, 18. juna, mališane ispred biblioteke očekuje crtani film, a u utorak, 17. juna, još jedno druženje sa pozorišnom trupom “Skituljko”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =