Srpski godži u Aleksincu?

U ataru aleksinačke kasarne ove godine berači su lokalizovali biljku koja po svojim osobinama, na osnovu prvih procena, podseća na danas popularne i veoma cenjene godži bobice, koje nam dolaze iz Kine i po rečima nutricionista predstavljaju pravo bogatstvo vitamina i minerala.

– Pored aleksinačkog garnizona našao sam nekoliko grana našeg domaćeg godžija, odnosno živoplotice ili kako je još zovemo poplotice. Susretao sam se i ranije sa tom biljkom, ali nigde nisam video tako krupne bobice kao u Aleksincu, možda su malo veće i od godžija donesenog iz inostranstva. Iznenadio me je podatak da niko od naših stručnjaka nije reagovao na to da ta biljka postoji i kod nas. Sećam se iz detinjstva da se tek izleglim pilićima davao list te biljke pomešan sa brašnom kako bi stekli imunitet. Nama je bilo zabranjeno da jedemo, jer je crvena boja bobica asocirala na opasnost. Možda je to neki varijetet godžija, ali ne mogu da se pomirim sa tim da je reč samo o sličnosti, jer je čak i po ukusu i po svemu ostalom, to pravi godži – ističe Nebojša Stanojević, vlasnik sokobanjskog „Adonisa“.

Postojanje mogućnosti da se zaista radi o nekoj domaćoj vrsti godžija, nisu sporili ni stručnjaci, ali je svakako potrebno sprovesti analizu kako bi se utvrdilo da li pored izgleda ova biljka poseduje i lekovitost svojstvenu kineskom godžiju.

– To je jedna vrsta koja se kod nas sadila nekad kao živa ograda i rađala je, a mi nismo puno pažnje obraćali na tu biljku. Međutim, iz Kine je nama na velika zvona stigao godži, koji su svi propagirali. Moguće je da bismo i mi, kada bismo ovaj naš godži ispitali, pronašli sličan sastav i mogli da ga koristimo – kaže Ružica Igić, profesorka na Prirodno-matematičkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 11 =