Srbija godišnje bez 60 hiljada stanovnika

Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, zahvalivši se Fondaciji „Dragica Nikolić“ što je prepoznala značaj renoviranja porodilišta u Aleksincu, napomenuo je da je ono u sadašnjoj zgradi staroj 41 godinu. U tom periodu nije bilo značajnijeg renoviranja tih prostorija.

– U ovom porodilištu godišnje se porađalo 350 trudnica. Nadamo se da će u budućnosti ovde biti i preko 600 porođaja i da će ovaj grad zaživeti punim mladim srcem – kazao je prof. dr Vekić.

Po njemu, stvaranje boljih uslova u našim porodilištima pridoneće da ubedimo naše mlade majke da se više ne porađaju između 30. i 39. godine života, već da vratimo onu statistiku od pre deset godina kada su majke svoje potomke dobijale između 20. i 29. godine.

Koliko je značajno ulagati u naša porodilišta kako bismo zaustavili demografsku katastrofu, državni sekretar Vekić je potkrepio i sa nekoliko podataka.

– Stopa nataliteta u Srbiji iz godine u godinu pada. Godišnje na 100 hiljada stanovnika na svet dođe 9,5 novih života, ali u istom periodu umre 14 žitelja. To znači da Srbija svake godine ostane bez 35000 života i kada se doda još 15 hiljada ljudi koji zbog migracije napuste zemlju, onda smo siromašniji za oko 60000 stanovnika – kaže ovaj poznati hirurg.

Podaci koje je izneo kažu da u Srbiji godišnje ima preko 64 hiljada porođaja, ali i preko 100 hiljada umrlih.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + 14 =