viva harmonica

Srbija velesila u oblasti harmonike

Koncertom za harmoniku i klavir večeras u 19 sati u velikoj sali Doma kulture počinje drugi Međunarodni festival „Viva harmonika”. Kako zvuči spoj ova dva instrumenta pokazaće nam Miodrag Đorđević, profesor harmonike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i pijanistkinja Sanja Lukovac, docent na istom fakultetu. Biografije ovo dvoje mladih umetnika krase brojne nagrade i nastupi na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

‒ Biće ovo najbolji mogući uvod u takmičarski deo festivala, koji će se u subotu i nedelju održati u Aleksinačkoj gimnaziji – kaže direktor OMŠ „Vladimir Đorđević”, Marko Jelenić i dodaje da će u Aleksinac doći osamdesetak takmičara, učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata osnovnih i master studija.

U aleksinačkoj muzičkoj školi ističu da su ovaj festival pokrenuli sa idejom da se mladima još više približi muzika harmonike i doprinese popularizaciji ovog instrumenta. Ako se uzmu u obzir dobri rezultati koje naši harmonikaši postižu na međunarodnim takmičenjima, Srbija je, prema rečima Jelenića, velesila u ovoj oblasti.

Nastup solista i kamernih ansambala ocenjivaće tročlani žiri u sastavu Miljan Bjeletić sa Fakulteta umetnosti u Nišu, Radomir Tomić sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i Predrag Janković sa Muzičke akademije sa Cetinja.

Nakon drugog dana takmičenja, u nedelju 18. marta biće dodeljene nagrade, pehari i diplome najuspešnijim učesnicima, a na završnom koncertu nastupiće pobednici iz svih kategorija.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =