sport za sve

„Sport za sve” i u Aleksincu

Opština Aleksinac jedna je od pet lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će biti realizovan UNICEF-ov projekat „Sport za sve”. Na području aleksinačke opštine ovaj projekat sprovodiće ovdašnje Društvo za razvoj kreativnosti.

Kako se navodi u saopštenju, UNICEF će oko pet miliona dinara preusmeriti za nabavku opreme za sportsko-rekreativne aktivnosti i unapređenje stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Projekat se realizuje zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena tokom Teletona „Pozovi i pomozi” i finansijskoj pomoći Telenora, Telenor banke i Vojvođanske banke.

‒ U Srbiji se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze među najmarginalizovanijim i najugoženijim članovima društva. Ova deca se suočavaju sa neprestanom diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje, a u odnosu na decu bez smetnji u razvoju. To moramo da promenimo ‒ istakao je direktor UNICEF-a u Srbiji, Mišel Sent-Lot, a potom dodao: ‒ Sport, rekreacija i igra su prepoznatljivi kao važne strategije za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama i razvoju i invaliditetom. Zato je cilj UNICEF-a da u opštinama širom Srbije obezbedi opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, kao i realizaciju niza sportskih inkluzivnih manifestacija i redovnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditeta.

Inače, osim aleksinačke komune, projekat „Sport za sve” će biti sproveden u opštinama Priboj, Ćićevac i Velika Plana i u Subotici.

Foto sa naslovne: UNICEF Srbija, Milena Anđela Mišić Atanacković 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 2 =