Sport za sve

„Sport za sve” i u Aleksincu

Aleksinac je jedan od pet gradova u Srbiji u kojima je u toku realizacija UNICEF-ovog projekta „Svet je naš”.

‒ To je integralni deo projekta ‘Sport za sve’ koji sprovodimo zajedno sa UNICEF-om i uz finansijsku podršku Telenor kompanije. Cilj projekta je promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kroz sport i rekreativne aktivnosti ‒ kaže Snežana Živadinović, saradnica u ovdašnjem Društvu za razvoj kreativnosti.

U projektu učestvuju deca iz Dnevnog boravka u Domu „Hristina Markišić”, koji zajedno sa kadetima i kadetkinjama iz Košarkaškog kluba „Napredak” sporovode sve projektne aktivnosti. Do sada je realizovano 18 vršnjačkih radionica.

Sport za sve

‒ Radionice su realizovane u dvorištu Doma ‘Hristina Markišić’ kroz igru, druženje i sportske aktivnosti. Organizovali smo i tri izleta, do Lipovca, Sokobanjei Niške Banje, sa po pedesetak učesnika. Osim učesnika radionica, na izletima su bili i njihovi roditelji, hranitelji, drugovi… Kroz sve pomenute akcije potvrđeno je da se i kroz sport i rekreaciju i aktivizam mladih košarkaša Aleksinca svi zajedno borimo za poboljšanje položaja dece sa invaliditetom i za njihovo još veće uključivanje u društveni život u našoj lokalnoj zajednici ‒ naglašava Snežana Živadinović.

Tokom realizacije projekta „Svet je naš”, koji se, inače, završava sredinom oktobra, organizovani su i sportski dani i druženja sa drugim mladim sportistima, a može se reći da su učesnici projekta prisustvovali većem broju sportskih događaja u gradu.
Projekat realizuje Društvo za razvoj kreativnosti u partnerstvu sa Opštinom Aleksinac i Košarkaškim klubom „Napredak”.


Pet miliona za pet opština

Osim u Aleksincu, UNICEF-ov projekat „Sport za sve” sprovodi se i u Subotici, Priboju, Ćićevcu i Velikoj Plani.

Oko pet miliona dinara je namenjeno za nabavku opreme za sport i rekreaciju, kao i za unapređenje stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + nineteen =