Aleksa Mirković

Solistički koncert svetskog šampiona

Jedan od najtalentovanijih i najnagrađivanijih harmonikaša u Srbiji, Aleksa Mirković održaće sutra solistički koncert u Aleksincu. Aleksa je rođen 1997. godine u Valjevu gde je i započeo školovanje. Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović” završio je u Zemunu (vokalno-instumentalni odsek), a njegov maturski ispit – resital na harmonici, proglašen je za najuspešniji, a takođe je nagrađen i za umetnička dostignuća. Trenutno je student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Posle trijumfa u Francuskoj, Aleksi su se otvorila vrata i za takmičenja na drugim kontinentima. U ovoj 2018. godini želja mu je da nastupi na australijskom šampionatu u harmonici.

Nadam se da će mi se ta želja ostvariti u junu ove godine. Program je već spreman, ostalo je da regulišem i onaj najvažniji, finansijski deo, a neke stvari govore da to može da se ostvari – rekao nam je Aleksa u telefonskom razgovoru.

Do sada je osvojio 77 nagrada (30 pobeda) na domaćim i inostranim takmičenjima. Prošle godine u Francuskoj je na 67. Međunarodnom trofeju harmonike osvojio prvo mesto u kategoriji kompozitora. Na istom takmičenju nastupio je i kao izvođač i u veoma jakoj konkurenciji seniora, kao najmlađi takmičar, osvojio osmo mesto. Iste godine u Letoniji je osvojio Gran-pri kao apsolutni pobednik u kategoriji mlađih studenata na Međunarodnom takmičenju „Naujene 2017”.

U Aleksincu je već nastupao 2016. godine i veoma je zadovoljan prijemom kod ovdašnje publike. Na sutrašnjem koncertu, pored dela Skarlatija, Lorencena i Makenena, izvšće i svoje kompozicije među kojima i „Belu knjigu” sa kojom je pobedio prošle godine u Francuskoj.

Koncert će biti održan u Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost sa početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × five =