Udruženje Pukovnik Rajevski

Slava Društva „Pukovnik Rajevski”

Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva „Pukovnik Rajevski” iz Žitkovca, proslavilo je juče svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog. Mali Božić ili prvi dan nove godine po julijanskom kalendaru označio je i početak aktivnosti ovog udruženja.

Obeležavanju slave, pored članova društva, prisustvovali su i Dragan Cvetković, predsednik Stranke Rusa Srbije, Zoran Samardžić predsednik beogradskog odbora, kao i predstavnici opštinskog odbora ove stranke i njihove kolege iz Jedinstvene Srbije.

Društvo pukovnik Rajevski

Nakon pozdravne reči predsednika aleksinačkog odbora stranke i odbornika u lokalnoj skupštini, Svetomira Milanovića, o aktivnostima u ovoj godini, govorio je sekretar društva, Boža Marković. Kako je naveo, jedna od najvažnijih aktivnosti je realizacija projekta kojim se planira da se na mestu srušene stare škole u porti crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu podigne kongresni centar posvećen Tolstoju i izučavanju njegovih dela, a sve u cilju očuvanja srpsko-ruskih odnosa. U planu je i otvaranje muzeja Prvog srpskog ustanka u Deligradu. Prva u nizu izložbi u 2018. godini „Narod i vojska” biće otvorena 15. februara, a tokom godine uslediće izložbe posvećene stogodišnjici Solunskog fronta i carskoj porodici Romanov.

Boža Nesvrćanin

Predsednik Stranke Rusa Srbije, Dragan Cvetković pohvalio je rad društva koje, kako je istakao ima jasan i plemeniti cilj i zaželeo još bolje rezultate u predstojećem periodu. On je podsetio da je Stranka Rusa Srbije, koju su 2012. godine osnovali potomci Belogardejaca pristiglih u Srbiju posle Oktobarske revolucije, prikupila na hiljade i hiljade potpisa za peticiju kojom se traži da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status.

Rade Biočanin

Profesor doktor Rade Biočanin, član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka – SKAIN, izrazio je zadovoljstvo što postoji jedno ovakvo društvo i naglasio da će dati svoj doprinos u organizaciji okruglih stolova i naučnih skupova.

Ovom prilikom, književnik Dragiša Marković je na ruskom jeziku pročitao svoju pesmu o pukovniku Rajevskom, a Jadranka Popović iz Trnjana, čiji je otac Rus iz Donske oblasti, otpevala je poznatu rusku pesmu „Kaćuša”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − two =