Скраћени часови и у алексиначким школама

Незадовољни предлогом Закона о платним разредима просветари у многим основним и средњим школама у Србији, неки медији наводе да је реч о више од петстотина школа, јуче су ступили у штрајк скраћењем часова са 45 на 30 минута.

Штрајк организују Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања Србије, НСПР „Независност” и Синдикат радника у просвети. Часови су скраћени и у школама на територији Алексинца рекли су нам председник Уније синдиката просветних радника у ОШ „Љупче Николић” Александар Јањић и координатор НСПР „Независност” за Алексинац, Милорад Николић, уз напомену да штрајком нису обухваћене Предшколска установа „Лане” и Специјална основна школа „Смех и суза”. Председник СССС за општине Алексинац, Сокобања и Ражањ, Добрица Ранђеловић нам је потврдио да су се штрајку придружили и чланови синдиката у Сокобањи и у Ражњу.

Поменути синдикати су јединствени у захтеву да сви запослени у предшколском, основном и средњем образовању са седмим степеном стручне спреме буду сврстани, уместо у осму, у девету групу у предложеном закону о платним разредима у јавном сектору.

Пред сутрашњи састанак са представницима синдиката, министар просвете Младен Шарчевић је изјавио да ће министарство изаћи са понудом да 58 одсто запослених уђе у девету платну групу и да је та понуда, како је рекао разумна и развојна.

– Нисам оптимиста пред најављени састанак, али сматрам да је овај штрајк добра прилика да се поправи положај нас просветних радника – рекао нам је координатор НСПР „Независност” за Алексинац Милорад Николић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 3 =