koncert

Sklad flaute i klavira

Topla muzika za hladno januarsko veče bio bi najkraće izrečeni utisak sa koncerta koji su sinoć održali flautistkinja Anđela Bratić i pijanista Dragan Jovanović. Ovo dvoje mladih i vrsnih muzičara, inače profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu nastupa već nekoliko godina zajedno sa bogatim repertoarom, a koncert u Aleksincu započeli su Mukeovom Sonatom za flautu i klavir. Potom su usledile Antička svita Džona Rutera i Pavana za umrlu princezu Morisa Ravela, a nastup je završen Igrom patuljaka Antonia Bacinija.

Anđela Bratić
Anđela Bratić

Anđela Bratić je rođena u Nišu. Rasla je u porodici oca sportiste i majke muzičara. Igrala je rukomet, bila selektovana za mlade reprezentacije, ali nakon jedne povrede opredelila se za muziku. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a magistarske studije završila u Majncu. Danas je redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu na predmetu flauta. Stečena iskustva i znanja na Univerzitetu „Johan Gutenberg” i na usavršavanju, kako na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista tako i na stručnom usavršavanju u Beču, puno joj znače u radu sa studentima.

Trudim se da sve što sam naučila prenesem svojim studentima jer su oni željni i gladni znanja, veoma su zainteresovani i ambiciozni. Svakom od njih po na osob posvećujem pažnju jer znam šta je meni nedostajalo tokom studija i ne želim da to i njima nedostaje. I uspevam u tome. Imam dobre studente i svake godine postoji veliko interesovanje za studiranje u mojoj klasi – kaže Anđela i dodaje da su njeni studenti redovno angažovani na koncertima koje organizuje fakultet, a jedna studentkinja je nedavno nastupala kao član Beogradske filharmonije.

Zbog statusa koji klasična muzika ima u Srbiji, možda i Niš sigurno nije sredina koja ne pruža dobre uslove za život i razvitak umetnika iz ove branše, ali se ona, kako ističe, puno trudi da svojim radom i kvalitetom sebi obezbedi dobro mesto. Nastupa i kao član duvačkog kvinteta „Niški solisti”, kvarteta „Kamerna banda” i tria „ Masala”. Uvek napominje da joj mnogo znače gostovanja u inostranstvu kao i podrška porodice i ambijenta u kome je odrasla. Koncerte je održala u Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Španiji, SAD, Vijetnamu i Južnoj Koreji i dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Dragan Jovanović
Dragan Jovanović

Dragan Jovanović, takođe rođeni Nišlija, studije klavira završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Dragoslava Aćimovića, a magistarske studije u klasi profesora Zorana Jančića. Na istom fakultetu, danas je vanredni profesor i šef katedre za uporedni klavir. Dobitnik je brojnih diploma za ostvarene pedagoške rezultate na međunarodnim takmičenjima studenata komplementarnog klavira.

Pored nastupa sa Anđelom za koju kaže da je veliki virtuoz i profesionalac, nastupa i kao član kamernog sastava „Trio Gracioso”. Tokom studija započeo je saradnju sa Niškim simfonijskim orkestrom i Niškim akademskim horom, a od 2009. do 2014. bio je član klavirskog tria „Constantinus”. Redovno nastupa u svom rodnom Nišu za koji kaže da zbog duge muzičke tradicije ima profilisanu publiku.

koncert

Ovaj koncert za flautu i klavir plod je dugogodišnje uspešne saradnje Fakulteta umetnosti u Nišu i Centra za kulturu i umetnost.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 8 =