Skeledžijo, prevezi me preko Morave

Pored postojećih mostova na Južnoj Moravi, meštani aleksinačke opštine uskoro će imati alternativu za prelazak s jedne na drugu stranu reke. U nekim slučajevima ovo je i najkraći način da se pređe Morava. Godinama unazad primetna je obnova skelskog prelaza u našoj opštini. Nakon što je 2016. godine Vitkovac dobio novu skelu, nedavno je ovo plovno sredstvo, preko opštinskog Odeljenja za komunalne i građevinske poslove, dobila i mesna zajednica Donji Ljubeš.

Nova ljubeška skela je duga 13, a široka pet metara. Izrađena je od metala, ima daščanu oplatu i reduktor za pokretanje, a njena vrednost je oko 2.400.000 dinara, rečeno nam je u opštinskom Odeljenju za komunalne i građevinske poslove. I ovu, kao i vitkovačku skelu, izradila je aleksinačka firma „Mašine Vidojković”.
Trenutno se na obalama rade prilazi za niski i visoki vodostaj, a kada će se začuti ono „skeledžijo, prevezi me preko” zavisi od mesne zajednice koja je zadužena za postavljanje držača za sajlu.

Pored vitkovačke i donjoljubeške, na Južnoj Moravi aktivne su još dve skele, kod Trnjana i Bobovišta. Kako nam je potvrđeno u Odeljenju za komunalne i građevinske poslove, u planu je i izrada nove skele za mesnu zajednicu Rutevac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =