Šah

Симултанка са Александром

У оквиру манифестације „Спортско лето”, коју је и ове године организовао Спортски савез општине, односно Шаховски клуб „Лав”, синоћ је Александра Димитријевић, шаховски велемајстор, ФИДЕ тренер и међународни судија, одиграла симултанку са шахистима до 16 година старости.

Šah

У игри на 64 поља против Александре Димитријевић снагу је одмерило 17-оро младих шахиста из три шаховска клуба: Лав из Алексинца, Ражањ из истоименог града и Првак из Ниша.

Šah ‒ Скор је мало бољи за мене, али то у овом тренутку уопште није битно. Важна је игра мојих противника који су пружили неочекиван јак отпор – каже Александра.

– Младима бих поручила да дођу у шаховски клуб јер је научно доказано да бављење овим спортом, поред осталог, помаже развоју лигвистичких и математичких способности. Шах је игра, спорт, забава, једно лепо искуство и низ прилика за стицање нових пријатеља… То је и могућност да се размишља на другачији начин, тако да бих поручила деци да своје слободно време проведу на квалитетан начин – играјући ову древну игру.

Иначе, током викенда одржан је турнир на коме је учествовало 16 такмичара. Међу старијим такмичарима први је Александар Аранђеловић, на другу позицију пласирао се Ивица Ранђеловић, док је треће место припало Драгану Петровићу. У конкуренцији млађих такмичара најбоља је била Анастасија Војиновић, испред Илије Игњатовића који је заузео друго место и Софије Тасић која је освојила треће место.

Šah

Победници су награђени пехарима, а по три најбоље пласирана такмичара у обе категорије добили су златне, сребрне и бронзане медаље.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =