sećanje

Sećanje na stradanje Aleksinca

Dan sećanja na stradale tokom bombardovanja 1999. godine u Aleksincu, biće obeležen sutra, na dan kada je grad pretrpeo najveći napad tokom NATO agresije. Prigodan polučasovni program biće upriličen kod spomen-obeležja NATO žrtvama u Ulici Dušana Trivunca.

U 11 sati pomen žrtvama služiće sveštenstvo Hrama Svetog Nikole, a nakon toga prisutnima će se obratiti predsednik opštine Nenad Stanković.

Nakon polaganja venaca, u organizaciji Centra za kulturu i umetnost biće održan umetnički program u kome učestvuju Književni klub „Velimir Rajić”, Mešoviti hor „Pevica” i književnik i novinar Bratislav Milanović.

Petog aprila 1999. godine Aleksinac je doživeo svoje najteže bombardovanje u NATO agresiji. U 21 čas i 35 minuta NATO projektili razorili su civilne objekte u samom centru grada zbrisavši sa lica mesta šest porodičnih kuća u Ulici Dušana Trivunca, a u Ulici Vuka Karadžića desetak objekata. U tom zločinačkom napadu poginulo je 11 civila, a 50 je zadobilo telesne povrede.

Posle petoaprilskog bombardovanja život je izgubilo još četvoro Aleksinčana kada je bombardovan voz na Grdeličkom mostu, 12. aprila.

Aleksinac je bio meta NATO agresije i 28. maja, kada je u bombardovanju Novog naselja stradalo troje, a ranjeno desetak ljudi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 5 =