Sećanje na Duku

Prateći program četvrte večeri Festivala PIP bio je posvećen njegovom utemeljivaču, Dušanu Duki Jovanoviću. Predstavljene su dve knjige: “DukaTi” Viobrana Radisavljevića i “Ješa Mušica”, drama koju je Duka Jovanović završio dva dana pre smrti.

“DukaTi” su zbirka anegdota u kojima je Duka bio ili glavni lik ili jedan od učesnika brojnih događaja i nepredvidljivih komičnih  situacija koje je Radisavljević književno uobličio i dao im formu priča ili dobrog  predloška za adaptaciju na sceni. Radisavljević je bio jedan od nekolicine privilegovanih  koji su od samog Duke  mogli da slušaju  dogodovštine iz njegovog “Bermudskog trougla”  Aleksinac – Paraćin – Kruševac, a potom dobio i dozvolu da ih stavi na papir. Zahvaljujući Duki ostale su zabeležene “zgode i nezgode” drugih velikana srpskog glumišta, kao što su Branislav Ciga Jerinić, Mihajlo Mika Viktorović i Slavko Simić.

“Ješa Mušica”, sa podnaslovom “Novinari u Srpsko-turskom ratu 1876”, je drama koju je Duka Jovanović posvetio obeležavanju pet vekova Aleksinca i za koju je koristio motive iz romana “Sablja grofa Vronskog” Dobrila Nenadića.

“Učešće i doprinos ratnih izveštača u Prvom srpsko-turkom ratu je ogroman i do tada neviđen na ovim prostorima, a dela i Dobrila Nenadića, i Duke Jovanovića u punoj meri doprinose dočaravanju atmosfere tadašnjeg rata, slike socijalne situacije u Srbiji i položaja i uticaja srpskog novinarstva”, napisao je u predgovoru profesor Zoran Stevanović.

Na predstavljanju ovih knjiga u izdanju Centra za kulturu i umetnost govorili su autor knjige “DukaTi” Viobran Radisavljević, urednik pratećeg programa Festivala PIP, Milivoje Mlađenović i novinar “Agropresa” Zoran Živković.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five + 9 =