Borci

Sećanje na borbu antifašista

Polaganjem cveća i venaca na spomen kosturnicu ispred škole „Ljupče Nikolić” danas je obeležen 4. jul koji se decenijama u nekadašnjoj SFRJ slavio kao Dan borca, odnosno Dan ustanka naroda Jugoslavije. Ovaj dan je u Srbiji kao praznik ukinut 2001. godine. Nakon toga, obeležavanje ovog datuma nastavili su članovi boračkih udruženja i njihove porodice.

Borci Vence na spomen kosturnicu položile su zajednička delegacija Skupštine opštine i Unije boraca, predvođena predsednikom opštine Nenadom Stankovićem, delegacije Udruženja rezervnih vojnih starešina, Opštinske organizacije penzionera i Opštinskih odbora Pokreta socijalista i PUPS-a.

Nakon toga, cveće i venci položeni su i na spomen bistu narodnom heroju Momčilu Popoviću Ozrenu.

Borci I ovom prilikom se čulo da i pored mišljenja da ovim datumima ne treba pridavati neki značaj, herojska narodnooslobodilačka borba u Drugom svetskom ratu, koja nije bila borba samo protiv fašizma i okupatora već i borba za promene u ondašnjoj državi, ne sme da se zaboravi.

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata kao nastavljač nekadašnjeg SUBNOR-a će u subotu 7. jula nizom aktivnosti obeležiti i Dan ustanka naroda Srbije koji je takođe, kao praznik, ukinut 2001. godine.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − four =