Svečanom akademijom obeležen jubilej bolnice

Obeležavanje 125 godina Aleksinačke bolnice, nastavljeno je danas Svečanom akademijom koja je održana u velikoj sali Doma kulture.Pored prigodnog programa i kratkog podsećanja na istorijat ustanove, saradnicima bolnice uručene su zahvalnice.

Pozdravljajući goste i prisutne građane prvi čovek Opšte bolnice u Aleksincu, primarijus dr Goran Vidić, napomenu je značaj koji jeustanova imala od samog početka. Tada, te davne 1836. godine, kada je granica sa Turskom imperijom bila ovde kod Aleksinca, Srbija je imala devet lekara, a dvoje njih je bilo stacionirano u Aleksincu. To samo ukazuje na značaj koji je Aleksinac imao u Miloševoj Srbiji.

Bolnica je na današnjoj lokaciji počela sa radom 1893. godine. Po rečima dr Vidića, možda bolnica sada nema takav značaj, ali zahvaljujući ljudima koji su radili i koji sada rade u njoj, sprovode se aktivnosti koje doprinose njenom jačanju i podizanju ugleda, kako u stručnoj javnosti, tako i među pacijentima.

‒ S ponosom mogu da kažem da se razvijamo. Imamo veliku pomoć grada, države, možda ne toliko koliko očekujemo i koliko bi trebalo, ali svakako se borimo da sopstvenim snagama napredujemo. U našem radu ne postoji reč neću ili ne mogu, i kad mislimo da nešto ne možemo vratimo se na početak i skoro uvek dođemo do rešenja – rekao je Vidić.

U ime lokalne samouprave i stanovnika opštine Aleksinac, jubilej zaposlenima u Opštoj bolnici čestitao je predsednik opštine Nenad Stanković, pozvavši građane da imaju puno poverenja u ovdašnji zdravstveni sistem. On je rekao da, kao žitelj Aleksinca, ima puno poverenja u ovdašnje zdravstvene službe i savetuje ostalima, ako ne moraju, da ne kucaju na razne adrese u drugim gradovima.

‒ Znam da postoji mnogo toga što nam neodstaje u smislu tehničke opremljenosti, ali ja bih istakao ono najvažnije što naša bolnica ima, a to je ljudski faktor. Teško se stvaraju dobri kadrovi, lekari, medicinske sestre, prateći radnici, oprema se može kupiti, a ovo se stvara godinama i decenijama, a to naš medicinski centar ima – rekao je prvi čovek Aleksinca.

Među dobitnicima priznanja, koje je Opšta bolnica uručila, je i Dom zdravlja iz Aleksinca, koji je nekada bio sastavni deo jedinstvenogmedicinskog centra. O toj dobroj sardanji govorio je i direktor Doma zdravlja dr Rodoljub Živadinović.

‒ U Ministarstvu zdravlja kažu da smo mi jedine razdvojene ustanove koje dobro sarađuju. Posebno mi je drago što je ova knjiga izašla jer će nam definitivno pokazati nešto što nismo znali, a znate da ‘ko ne nauči istoriju dužan je da je ponovo proživi’. Mi smo činjenice naučili zato i ovako dobro sarađujemo – poručio je Živadinović.

Zahvalnice su uručene predstavniku Ministarstva zdravlja, predsedniku opštine Aleksinac, Kliničkom centru Niš, Fondu za zdravstveno osiguranje Niš – filijala u Aleksincu, Institutu za javno zdravlje, Dom zdravlja Niš, profesoru Zoranu Stevanoviću i Slobodanu Krstiću, koji je pokretanjem humanitarne akcije pomogao opremanje dečjeg odeljenja bolnice.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =