Svetski ratovi na fotografijama

U predvečerje obeležavanja velikih istorijskih datuma aleksinačke opštine, u holu Doma kulture sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Dani oslobođenja Aleksinca”. Postavku čine fotografije, dokumenta i knjige koje čuvaju sećanje na 15. oktobar 1918. i 13. oktobar 1944. godine, kada je Aleksinac oslobođen u Prvom, odnosno Drugom svetskom ratu.

Govoreći na otvaranju izložbe direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin je naglasila da je ova izložba dobra prilika da mlađe generacije saznaju nešto više o ovim datumima i o ličnostima na fotografijama. Narednih godina, kako je rekla, izložbe će biti bogatije a programi obeležavanja 13. i 15. oktobra sadržajniji.

Na otvaranju su govorili i Siniša Golubović iz Zavičajnog odeljenja biblioteke „Vuk Karadžić” i istoričar Zoran Stevanović koji je za ovu izložbu priložio veliki broj fotografija do kojih je došao tokom prikupljanja građe za svoje knjige. Ovom prilikom Mića Milojević iz Unije boraca najavio je da ova organizacija uveliko radi na prikupljanju fotografija stanovnika aleksinačkog kraja nosilaca Albanske spomenice.

Više fotografija na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − three =