GA - Naslovna

Rudnička brigada u boju na Gornjem Adrovcu

Interesantna je i uloga u boju na Gornjem Adrovcu Rudničke brigade, kojom je tada komandovao kapetan prve klase Radomir Putnik, kasnije proslavljeni srpski vojvoda.

Zoran Stevanovic– Prema istorijskim podacima kojim raspolažemo, najveće žrtve podnela je Rudnička brigada, 23 borca su poginula, a nekoliko desetina ih je nestalo. Danas, kada obeležavamo ovaj događaj, naš narod pogrešno misli da odajemo počast samo pukovniku Rajevskom, što je velika greška. Mi odajemo počast i svim srpskim vojnicima koji su poginuli na ovim prostorima i čije se stradanje i dalje nastavilo u borbama oko Gredetina, na Krevetu, na Velikom Šiljigovcu, na Đunisu, sve do završetka ovog rata – kaže Zoran Stevanović, profesor istorije, i dodaje da Putnik i srpski vojnici ništa nisu mogli da učine, jer je bila ogromna brojčana i tehnička prednost turskih snaga koje su nekoliko puta bile brojnije, a imale su prednost i u artiljeriji.

Stevanović podseća i na pisani izveštaj komandujuće Rudničke brigade u kome stoji da su se cevi srpskih pušaka usijale od broja ispaljenih metaka, jednostavno bile su više neupotrebljive i zbog toga su Srbi morali da se povuku na rezervne položaje.

I dok spomen-obeležje Rajevskom u Gornjem Adrovcu postoji, a od nedavano i stradalim ruskim dobrovoljcima, po mnogima postavljeno na prostoru gde mu mesto nije – ispred crkve, dotle su srpski borci još uvek bez svog spomenika. Ali, Rudničani nisu zaboravili svoje pretke i na obeležavanju je bilo dosta posetilaca iz Gornjeg Milanovca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − six =