Naslovna Rudnik

Rudarstvo zamrlo, turizam u ekspanziji

Dva pobratimska grada, Aleksinac i Zagorje ob Savi. Dva rudarska mesta koja su na prvi pogled imala slične sudbine, ali čini nam se sa različitim krajnjim rezultatom. Rudarske jame utihnule su u oba mesta. Na Aleksinačkom rudniku 1989. godine, posle velike rudarske nesreće, a u Zagorju ob Savi 1995. godine, kada država zbog rentabilnosti počinje da gasi eksploataciju, a poslednji kopovi u okolini ovog mesta prestaju sa radom 2005. godine.

Al. Rudnik          Rudnik

I dok u Aleksincu postoje pokušaji da se kakva-takva proizvodnja obnovi i na Aleksinačkom rudniku postoji preduzeće čiji rudari rade u ugljenokopima širom Srbije, u Sloveniji su krenuli drugim putem. Gde se nekada eksploatisao ugalj, sada su napravili muzej rudarstva, a na prostoru gde su odlagali rudarski otpad i jalovinu uredili su park za šetnju i rekreaciju, nazvavši ga Evropskim. I u jednom i u drugom slučaju imali su pomoć iz evropskih fondova. Za otvaranje i uređenje muzeja aplicirali su preko evropskih projekata i, kako nam kaže naš domaćin Simon Amahne, samostalni stručni saradnik pri ovdašnjem kulturnom centru zadužen za muzej, dobili su 500.000 evra.

Vodic– Rudarski muzej Zagorje otvoren je 2015. godine. U prvoj godini rada bilo je 2.000 posetilaca, u sledećoj 3.000, a ove godine očekujemo da postavku vidi 4.000 znatiželjnih posetilaca – kaže na dobrom srpskom jeziku naš domaćin koji sa velikom ljubavlju obavlja svoj posao jer i sam potiče iz rudarske porodice.

Ovaj mladi stručnjak upoznaje nas sa procesom prikupljanja eksponata i napominje da još uvek iz raznih delova Slovenije dobija određene predmete. A sve je počelo idejom da se sačuva bogata rudarska prošlost i apliciranjem kod fondova Evropske unije za finansijsku pomoć u ostvarivanju ove vizije. Tako je rudarstvo zamrlo u ovom gradiću, ali polako se razvija turizam. Dobri poznavaoci prilika kažu da je Zagorje ob Savi bilo mesto sa razvijenom industrijom, ali ne i turizmom. Poslednjih godina taj se odnos polako menja u korist turističke ponude.

Evro Park

Još jedan projekat koji je urađen uz pomoć evropskih partnera je izgradnja Evropskog parka koji je ponos meštana i ambijent u kome se rado okupljaju građani. Nekada prostor otpada i rudarske jalovine, danas ekološka oaza. Koliko se daleko otišlo u ekološkoj svesti pokazuje i činjenica da od centra do parka i obrnuto zainteresovane besplatno prevozi vozilo na struju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − sixteen =