Zoran Aleksić

Roditelji nezadovoljni brojem pedijatara

Nakon javne rasprave i dobijene saglasnosti i podrške Instituta za javno zdravlje iz Niša, danas je na sednici Saveta za zdravlje opštine Aleksinac usvojena konačna verzija Strategije javnog zdravlja opštine Aleksinac za period 2017 – 2022. Opšti cilj ovog dokumenta je unapređenje zdravlja građana prevencijom i podizanjem kvaliteta usluga, kao i jačanje kapaciteta ustanova, angažovanje svih učesnika u oblasti javnog zdravlja i ulaganje u ljudske resurse. Strategija će se sprovoditi kroz akcioni plan koji sadrži četiri osnovne tačke, a to su: Prevencija i kontrola zaraznih i nezaraznih bolesti i drugih oboljenja, Podrška razvoju pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite, Razvoj i edukacija ljudskih resursa u oblasti javnog zdravlja i Poboljšanje uslova i načina života građana u lokalnoj zajednici.

Ako uspemo u naredne četiri godine da realizujemo 80 odsto planiranih aktivnosti, aleksinačko zdravstvo će stati na zdrave noge – rekao je predsednik Saveta dr Zoran Aleksić i izrazio nadu da će ovaj dokument naići i na razumevanje resornog ministarstva.

Savet za zdravlje Aleksinac
Ova strategija će se, kako smo i ranije najavljivali, prvo naći pred članovima Opštinskog veća, a potom i na dnevnom redu neke od narednih sednica lokalne skupštine.
Pored ovog, članovi Saveta su na današnjoj sednici razmatrali i usvojili izveštaje savetnika za zaštitu pacijenata. Reč je o izveštajima za devet meseci u ovoj godini tokom kojih je bilo ukupno 15 prigovora. U izveštajima se navodi, da se najviše prigovora i negodovanja roditelja odnosi na Odeljenje dečje zaštite Doma zdravlja. A glavni problem, kako se tokom rasprave čulo, jeste nedovoljan broj pedijatara. Jedan pedijatar u smeni nije dovoljan da pregleda sve pacijente, mada je bilo i slučajeva da dečji lekari pregledaju i više pacijenata nego što je normativima predviđeno. Taj broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba i raznih epidemija u zimskom periodu.
Ovaj problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako je zaključeno, ne može se rešiti bez odobrenja ministarstva, koje broj lekara određuje prema broju dece na području opštine.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − 9 =