vece

Rebalans budžeta opet pred većem

Današnja sednica Opštinskog veća počela je razmatranjem nacrta Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Aleksinac za 2017. godinu. Opštinska vlada je podržala drugi ovogodišnji rebalans budžeta koji planira raspodelu sredstava na pojedinim pozicijama u opštinskoj kasi. Kako je obrazloženo, u postupku javnih nabavki došlo je do značajnih ušteda u odnosu na planirano, pa će ta sredstva biti angažovana za izvršavanje drugih budžetskih obaveza. Jedna od njih, u visini od preko 2 miliona i 90 hiljada dinara su novčane kazne i penali po rešenju sudova koje je dužno da plati aleksinačko osnovno obrazovanje. Naime, radi se o lošem obračunu plata prosvetnim radnicima u letnjem periodu što su oni dokazali u sudskom postupku. Iako po važećim propisima lokalna samouprava nije odgovorna za te obračune, ona je zadužena da obezbedi sredstva za izmirenje pravosnažnih presuda. Konačnu reč o drugoj izmeni budžeta daće odbornici na sledećoj sednici opštinske skupštine. Pred odbornicima će se tom prilikom naći i Odluka o protokolu u organima opštine Aleksinac kao i izveštaj o radu za prošlu i plan rada za 2017/2018. godinu Predškolske ustanove „Lane“ kojima su članovi veća takođe, danas dali zeleno svetlo.

U nastavku sednice, većnici su dali saglasnost Mešovitom horu „Šumatovac“ da u svom nazivu može da koristi naziv jedinice lokalne samouprave – Aleksinac i da ubuduće radi pod imenom Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac“. Nakon prethodne saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije i Uprave za vanredne situacije u Nišu, članovi veća su prihvatili Predlog zaključka o usvajanju „Procene ugroženosti teritorije opštine Aleksinac od elementarnih nepogoda i drugih nesreća“.

Odlukom veća, iz voznog parka lokalne samouprave, po jedan automobil biće ustupljen Javnom preduzeću za puteve i Službi za katastar u Aleksincu.

Kako je dnevni red današnje sednice dopunjen pred sam početak sa još dve tačke koje su tiču vansudskih poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice, umesto 43. 000 dinara, za ove namene, iz opštinske kase biće izdvojeno ukupno 119.000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + 7 =