SO Aleksinac

Realan ili rasipnički budžet

Dve budžetske tačke, poslednji rebalans budžeta za ovu i predlog budžeta za 2018. godinu izazvale su najobimniju raspravu na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine. Za odbornike iz opozicije, pre svih, Ivana Dimića (DSS) i Bobana Ranđelovića (DS) koji su i najviše izlazili za govornicu, neshvatljivo je ovoliko rebalansa budžeta u ovoj, kako su rekli „stabilnoj, a ne predizbornoj” godini. Imali su primedbi i na predloženi budžet za narednu godinu, jer za razliku od predsednika opštine, Nenada Stankovića koji je istakao da je budžet realan, oni su bili mišljenja da se radi o rasipničkom i predizbornom budžetu. Najveću polemiku izazvala su planirana sredstva za uređenje pešačke zone u glavnoj ulici. Ivan Dimić je rekao da jeste za kreditno zaduženje, ali pod uslovom da se sredstva iskoriste za neku drugu, važniju investiciju, a ne za uređenje dela glavne ulice. Boban Ranđelović je upitao odbornike sa sela, da li će glasati za to da se grad sređuje, a da oni i dalje gaze blato. Po njemu, o uređenju pešačke zone trebalo bi da se izjasne građani na referendumu.

SO Aleksinac

Odgovarajući na ove primedbe, predsednik Stanković je podsetio da je projekat o uređenju glavne ulice još 2010. uradila ondašnja Direkcija, a da je odbornik Dimić, koji je u to vreme bio na vlasti, to zaboravio.

Rekavši da uređenje centra grada zaslužuje kreditno zaduženje, predsednik opštine je upitao Ivana Dimića koji su to bili kriterijumi po kojima je u vreme njegove vlasti uzet kredit za izgradnju puta Gornji Krupac – Rsovac. Dimić je odgovorio da je taj put morao da bude izgrađen jer se do Aleksinca putovalo više od jednog sata i da su ljudi umirali na putu do bolnice.

Posle duže rasprave i brojnih replika, budžet za narednu godinu u iznosu od 1.319.330.000 dinara usvojen je većinom glasova.

SO Aleksinac

U nastavku sednice usvojen je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije lokalnog ekonomskog plana za period 2018 – 2020. godina koji će, kako su naglasili odbornici iz opozicije biti „mrtvo slovo na papiru” jer nije predviđen usvojenim budžetom za 2018.

Na ovoj sednici usvojena je i odluka o povećanju dnevnica odbornicima i drugim licima u organima lokalne samouprave. Dragoslav Radojković iz odborničke grupe SPS-a je predložio da se dnevnice povećaju samo odbornicima, a ne i članovima Opštinskog veća, dok su Dimić i Ranđelović još na početku sednice tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Sve to izazvalo je brojne replike i ubeđivanja ko od odbornika radi, a ko je tu da samo diže ruke i glasa. Predložena izmena odluke o naknadi troškova je usvojena, pa će odbornici i članovi Opštinskog veća ubuduće dobijati dnevnice u iznosu 4000 dinara po sednici.
Umesto Milana Dinića koji je podneo ostavku, za novog člana Opštinskog veća, izabran je Dejan Stefanović iz Aleksinca.

Tokom čitave sednice provejavala su odbornička pitanja. Ivan Dimić i Boban Ranđelović su iskazali nezadovoljstvo dobijenim odgovorima, na šta im je predsednik Stanković odgovorio da je na većinu pitanja koja su data u formi konstatacija nemoguće dati smislen odgovor.
Na ovoj sednici se čulo da Zavičajni muzej i zvanično prestaje da postoji kao zasebna ustanova 1. januara 2018. godine i da postaje Zavičajno odeljenje Centra za kulturu i umetnost.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 18 =