Balkuv

RAS: Korisnik državnih para ne može da isplaćuje minimalac

Naš napis o tome zašto turski investitor Ugur Balkuv za sada ne želi da otvori pogon u Aleksincu izazvao je veliku pažnju javnosti. Kako smo već pisali, odbornici lokalnog parlamenta su, na nedavnom zasedanju, obavešteni da država, osim isplate minimalne cene rada, zahteva isplaćenu zaradu koja bi bila uvećana za 20 odsto minimalca. To je uslov da bi dala subvencije investitoru.

Upit Tu informaciju, za naš sajt, potvrdila je i Razvojna agencija Srbije (RAS) u poslatom dopisu u kome napominje da je Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija precizirana ugovorena zarada, koja predstavlja osnovnu zaradu utvrđenu najmanje u visini minimalne zarade, u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi, a sadrži i sve ostale elemente zarade (uvećanje zarade, radni učinak, nagrada, bonus i dr) i druga primanja koja imaju karakter zarade (topli obrok, regres i dr), tako da ugovorena zarada zaposlenog iznosi najmanje 120% tako utvrđene minimalne zarade.

Iz RAS-a naglašavaju da je cilj privlačenja investicije, kako privredni razvoj i ekonomski prosperitet zemlje, tako i podizanje standarda, smanjenje nezaposlenosti i obezbeđivanje što boljih uslova rada za domaće radnike. Agencija nas je i obavestila da su u poslednje četiri godine zaključeni investicioni ugovori sa 61 kompanijom ukupne vrednosti više od 800 miliona evra i to je stvorilo uslove za zapošljavanje 52 hiljade radnika.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − 9 =