Raspust za dž

„Raspust za dž”

Biblioteka „Vuk Karadžić” i Centar za kulturu i umetnost i ove godine organizuju „Raspust za dž”. Ovogodišnju manifestaciju koja će trajati od 5 do 10. februara, obeležiće druženje mališana i pesnika i radionice kaligrafije. U Domu kulture svakog dana od 12 do 13 sati održavaće se radionice koje će osmišljavati pesnici, a sat kasnije u biblioteci mališani će učiti lepo pisanje i otkrivati čarobni svet kaligrafije. Raspust za dž

Prvu interaktivnu i edukativnu radionicu za mališane koji vole priče o zmajevima i sakrivenom blagu, pripremila je pesnikinja Tatjana Đurić, autorka romana „Zmajevito vreme” i „Despotovo blago”. Ona će na interesantan i kreativan način motivisati decu da kreiraju zmajeve i druga mitološka bića, ali i da na nov način upoznaju sredinu u kojoj žive.

Već narednog dana, u utorak, 6. februara, mališane očekuje Violeta Jović koja će narodnu nošnju predstaviti kroz svoje pesme, ali i kroz interesantne priče kako bi mlade radioničare navela da i sami osmisle primere šara, uz pomoć makaza, lepka i boja.

Treći dan ove manifestacije rezervisan je za pesnika Vlastu Cenića, najpoznatijeg čuvara zavičajnog govora. Lepotu zvuka koji stvaraju narodni instrumenti, Vlasta će dočarati kroz svoje sihove, a u tome će mu pomoći i gosti iznenađenja.

Četvrtak, 8. februar je dan posvećen bontonu. O primerima lepog ponašanja iz svakodnevnog života, govoriće aleksinačka pesnikinja Ljiljana Krstić i predsednik Bibliografskog društva Ivan Lazarević, autor knjige o poslovnom bontonu. Istog dana u 13 časova u Galeriji 1, Ivan Lazarević će održati tribinu pod nazivom „Bonton, poslovna kultura i javni nastup”.

Inače, svakog dana posle druženja sa pesnicima, u biblioteci „Vuk Karadžić” održavaće se radionice kaligrafije, tako da će u petak, 9. februara na poslednjoj radionici nazvanoj „Na slovo, na slovo” mališani biti u prilici da, u druženju sa pesnikinjom Svetlanom Biorac Matić, pokažu savladanu veštinu krasnopisa, ispisujući početna slova ili reči njenih, ali i svojih pesama.

„Raspust za dž” završava se u subotu 10. februara kreativnom radionicom prvoj u nizu od 11 planiranih, koje će se tokom februara, marta i aprila održavati svake subote u Domu kulture od 11 sati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 5 =