Slepi i slabovidi

Problemi sa kojima se susreću naši slepi i slabovidi sugrađani

Danas se obeležava Svetski dan slepih i slabovidih u celom svetu, a u skladu sa preporukom UN i Svetskog saveza slepih iz 1992. godine. Tim povodom u zgradi opštine Aleksinac za delegaciju Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih „Aleksinac” priređen je prijem. Tom prilikom načelniku odeljenja za opštu upravu i društvenu delatnost Draganu Jovanoviću preneta je molba u kojoj se navode problemi sa kojima se susreću slepa i slabovidna lica u samom gradu Aleksincu.

‒ Ulazak u sve javne ustanove, sem zgrade Javnog beležnika, Doma kulture i bolnice je prilično nepristupačan i ne postoje rampe na ulazu u zgrade. Na mnogim pešačkim prelazima nisu oboreni ivičnjaci, tj takođe nema rampi. Pri ulasku u javne ustanove ne postoje obaveštenja koja se mogu pročitati na Brajevom pismu. Mnoge šahte na trotoarima su ispupčene ili udubljene, tj nisu u ravni sa trotoarom i stvaraju problem prilikom kretanja slepih lica. Dosta automobila je parkirano na trotoaru, a trotoari pored svega navedenog nemaju ni ploče namenjene slepim licima koje olakšavaju kretanje belim štapom. Semafori nisu ozvučeni, a to bi dosta olakšalo prelazak ulice osobi koja je slepa i želi da bude samostalna i ravnopravna.

Slepi i slabovidi

Načelnik Jovanović je ocenio zahteve opravdanim.

‒ Primedbe su na mestu i ja ću sve ovo što ste Vi izgovorili preneti predsedniku opštine i naravno nadležnim odeljenjima koja se bave tom tematikom.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − 7 =