Predstavljena nova knjiga Bratislava Milanovića

Novu knjigu poezije „Odron svetlosti“ Bratislav R. Milanović predstavio je i u svom Aleksincu. Najnovija zbirka zajedničko je izdanje renomirane Srpske književne zadruge i aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost. Milanović je autor desetak  veoma zapaženih i višestruko nagrađivanih knjiga, zastupljen je u više antologija srpske poezije objavljenih na tri kontinenta i dobitnik Nacionalnog priznanja za doprinos srpskoj kulturi.

Urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević

Prema rečima urednika u SKZ Dragana Lakićevića, Milanović je već prvom knjigom „Jelen u prozoru“ (1975) pokazao da je po stilu, motivima, intonaciji, osoben i autentičan pesnik čija se poezija ne može prepričati, ali da se tek pažljivim čitanjem postupno otvara njena suština, pojavljuju značenja, osvetljava tajanstvenost.

 – Nova knjiga ‘Odron svetlosti’ izražava posebnu pesnikovu zrelost, a zreli pesnici u nas, u ovo vreme, vole autopoetičke izlete i motive. Biblijski motivi čine česte okvire novih pesama koje su intelektualni putopis kroz animaciju znamenitih scena svetske književnosti – rekao je Lakićević.

Govoreći na predstavljanju knjige, Ivan Matejević je istakao da nas Milanović vodi iz ciklusa u ciklus dinamično, kao brzim promenama mesta putnika koji traži životna rešenja i razrešenja.

Objašnjavajući zbog čega su mu mitski i biblijski motivi okviri mnogih pesama, Milanović kaže da je čitava naša civilizacija nastala na tim mitovima i da mi od toga ne možemo da se odvojimo koliko god tehnološka civilizacija nepredovala i išla dalje.

Bratislav R. Milanović

 – U suštini, misao čovekova se nije odmakla od tih velikih pitanja o postanku ljudskog bića, koje je u suštini krhko,o tome zašto je život kratkotrajan, da li postoji nekakva sila u kosmosu koja pored svega reguliše i naše živote. Civilizacija ide napred, preklapa se, kotrlja se, urušava se, pa onda nastaje iznova, ali ta pitanja ostaju. Zauvek ostaju i ljudske emocije. Ljubav ostaje, mržnja ostaje – pojasnio je Milanović i naglasio da mi, bez obzira što presvlačimo odela, ispod odela ostajemo isti od kako civilizacija traje.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =